В Києві та Ужгороді напали на учасниць акції 8 березня.

 

Щонайменше п'ятеро жінок постраждали внаслідок нападу після закінчення маршу за права жінок у Києві 8 березня.

 

Як повідомила "Громадському" організаторка акції Олена Шевченко, один із нападів стався біля Бесарабської площі вкінці акції.

 

 

Одна з учасниць маршу опублікувала фотографію з залитим зеленкою обличчям. Вона стверджує, що на неї напали представники ультраправих сил. Ще одна учасниця акції повідомила, що на неї напали із газовим балончиком.

 

"Я з подружкою пішла поїсти. Мій транспарант — рожевий, з написом "Без рівності немає майбутнього" — вже був згорнутий. На вулиці Басейній біля нас почали пробігати хлопці віком близько 25 років, одягнені в спортивні штани, хтось у балаклавах і з білими шнурками на берцях. Вони переслідували мене з подругою. Потім вони підбігли зі спини і вилили просто на голову зеленку", – розповіла Ельміра Мусаєва.

 

Відомо, що після акції поліція склала на організаторів адміністративний протокол через знущання над державним символом.

 

"Протокол складають нібито через один з плакатів. Кажуть, що була гола жінка з тризубом, це знущання над державними символами", — розповіла організаторка акції Олена Шевченко. Вона стверджує, що плакату на акції не бачила.

 

 

Марш у Києві відбувся під гаслом "Годі терпіти". Декілька сотень жінок та чоловіків вийшли проти гендерної нерівності в України. Учасниці, зокрема, виступали за ратифікацію Стамбульської конвенції. Конвенція про запобігання насильства щодо жінок була розроблена Радою Європи та відкрита для підписання в 2011 році в Стамбулі. Документ спрямований на боротьбу з насильством щодо жінок, зокрема в родині.

 

В Ужгороді невідомі облили учасниць мітингу за права жінок червоною фарбою.

 

"В Ужгороді таки зірвали акцію на 8 березня. Дівчат облили фарбою. Поліція затримала близько семи нападників, серед них було і кілька дівчат. Як помітили присутні, одна з дівчат є прес-секретаркою "Карпатської Січі", – прокоментувала організаторка акції журналістка Ярина Денисюк.

 

 

Як повідомляє інтернет-видання Mukachevo.net, учасниці акції зібралися, аби нагадати про свої права – раптово з-за рогу вибігло до десяти осіб, які облили учасників фарбою. На акції було багато поліції, майже всіх нападників спіймали.

 

Водночас видання "Голос Карпат" інформує, що одній з активісток фарба потрапила в очі, довелося викликати медиків.

 

09.03.2018