ЄУ репрезентувала стратегію відносин з Лондоном після Brexit’у.

За Великою Британією буде офіційно закріплено статус «третьої країни».

 

 

Європейська Унія попередила Об’єднане Королівство про «негативні економічні наслідки» виходу зі складу ЄУ. Після того, як Лондон перестане бути частиною митного союзу і внутрішнього ринку Унії, «тертя в торговельних відносинах з Брюсселем стануть неминучими». Про це йдеться в проекті стратегії, яку президент Європейської ради Дональд Туск надіслав лідерам 27 країн-членів ЄУ.

 

Документ про відносини з Великою Британією після її виходу зі складу Європейської Унії був репрезентований у середу, сьомого березня, на конференції в Люксембурзі. Основні положення стратегії повинні ще схвалити глави держав і урядів Євроунії до кінця березня.

 

Нагадаємо, що в п'ятницю, другого березня, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей висловилася проти митного союзу з ЄУ, водночас виступила за укладення всебічної угоди про вільну торгівлю з Брюсселем, в якій були б прописані механізми взаємодії в цілій низці економічних галузей.

 

Туск на пропозицію британської прем’єрки  відреагував скептично, заявивши, що такий «вибірковий підхід неможливий». При цьому він підкреслив, що після Brexit’у за Великою Британією офіційно буде закріплено статус «третьої країни». «Будь-які домовленості з Об’єднаним Королівством повинні спиратися на баланс прав і обов'язків», – цитує слова президента ради ЄУ видання Zeit Online.

 

Згідно з попереднім планом, Велика Британія має вийти з Євроунії в березні 2019 року.

07.03.2018