У Кремлі вважають «зелені технології» і енергоощадливість загрозою нацбезпеці.

Про це йдеться в проекті нової Доктрини енергобезпеки Росії, який підготувало Міністерство енергетики РФ.

 

 

У документі, який цитує російське видання «Ведомости», названо головні загрози для Росії в сфері енергетичної безпеки. Зараз в Росії чинною є доктрина, яку затвердили ще 2012 року. Однак після запровадження антиросійських санкцій з боку Сполучених Штатів та Європейської Унії її вирішили доопрацювати. Відомо, що новий документ другого березня надійшов до уряду на узгодження.

 

Згідно з ним, у сфері зовнішньополітичних загроз головною є «дискримінаційна політика з боку США та їхніх союзників», яка полягає в запровадженні обмежень на надання російським нафтогазовим компаніям доступу до сучасних технологій і обладнання, а також у забороні на довгострокове фінансування і на організацію спільних підприємств з іноземними компаніями.

 

Окрім того, Росії загрожує глобальна політика відмови від споживання викопних видів палива, перехід до «зеленої» енергетики й уповільнення зростання світового попиту на енергоносії через підвищення енергоефективності та збільшення конкуренції. «Ведомости» нагадують, що Росія зараз є найбільшим у світі продуцентом нафти і другим за величиною в світі продуцентом газу. Однак до кінця цього року лідером у виробництві нафти можуть стати США, припускають у Міжнародному енергетичному агентстві (International Energy Agency, IEA).

 

До економічних загроз російське Міненерго віднесло «надмірне фінансове навантаження на організації ПЕКу» і низькі темпи оновлення інфраструктури, а до науково-технологічних – критичне відставання в сфері науки і технологій, що призводить до «втрати російськими компаніями конкурентоспроможності». Росії також загрожує посилення конкуренції, поява нових експортерів і нарощування виробництва зрідженого природного газу.

 

Нагадаємо, що нещодавно американська компанія ExxonMobil заявила про вихід зі спільних розвідувальних проектів із «Роснефтью» через санкції США проти Росії.

07.03.2018