Держдепартамент США схвалив поставки до України ракетних комплексів Javelin.

На переконання Вашінґтона, ця зброя допоможе українцям розбудувати довготермінову обороноздатність і захищати свій суверенітет.

 

 

Про те, що американське зовнішньополітичне відомство схвалило надання Україні протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) Javelin на суму 47 мільйонів доларів, заявили в четвер, 1 березня, представники Пентаґону. В цілому в Україну можуть поставити 210 бойових комплектів.

 

«Системи Javelin допоможуть Україні розбудувати довготермінову обороноздатність і захищати свій суверенітет та територіальну цілісність з метою досягнути відповідності вимогам національної оборони», – йдеться в заяві на сайті Агенції з питань співпраці у царині оборони та безпеки (Defense Security Cooperation Agency). До пакету американської допомоги Україні також входить підготовка до використання техніки, технічна допомога з боку уряду США та військового підрядника, транспортування, навчання та інші пов'язані логістичні елементи. Водночас у Міністерстві оборони Сполучених Штатів вважають, що поставки Javelin до України не вплинуть на військовий баланс в реґіоні.

 

«Цей запропонований продаж стане внеском у закордонну політику та національну безпеку США, бо сприятиме покращенню безпеки України. Україна не матиме жодних проблем із інтеграцією систем Javelin до своїх збройних сил», – йдеться у повідомленні.

 

Теоретично продаж ПТРК може бути заблокований американським Конгресом упродовж 30 днів, але аналітики вважають, що конгресмени, більшість з котрих наполягала на наданні летальної зброї України на тлі російської інвазії, не чинитимуть перешкод.

 

У грудні 2017 року адміністрація президента США схвалила перші комерційні поставки летальної оборонної зброї українській армії. Зокрема дозволила поставки снайперських гвинтівок моделі M107A1.

02.03.2018