ВР схвалила закон про антикорупційний суд у першому читанні.

 

Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект №7440 про Вищий антикорупційний суд.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Законопроект підтримало 282 народних депутатів: БПП – 101 народний депутат (зі 136 членів фракції), "Народний фронт" – 67 (із 81), "Самопоміч" – 22 (із 25), "Батьківщина" – 19 (із 20), "Відродження" – 15 (із 24), Радикальна партія – 14 (із 21), "Воля народу" – 8 (із 18), "Опоблок" – 2 (із 43), позафракційні – 34 (із 55).

 

Згідно із законопроектом, Вищий антикорупційний суд запропоновано визначити як постійний вищий спеціалізований суд у системі судоустрою України. Цей суд розглядатиме зараховані до його відання справи як суд першої та апеляційної інстанції.

 

"Запропоновано створити при Вищій кваліфікаційній комісії суддів раду міжнародних експертів із семи членів на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання та протидії корупції", – сказав заступник голови Адміністрації Президента України Олексій Філатов, представляючи законодавчу ініціативу.

 

Народний депутат Мустафа Найєм заявив, що прийняття закону в першому читанні є радше "процедурним рішенням".

 

"Ми прийняли абсолютно неприйнятну чернетку, в котрій щонайменше п'ять положень не відповідають вимогам і критеріям Венеційської комісії, МВФ і Світового банку", – прокоментував Найєм.

 

Народний депутат вважає, що Банкова поставила Верховну Раду "перед цинічним вибором" – "або прийняти документ у першому читанні і пізніше спробувати його поліпшити, або провалити і дозволити Президентові уникнути відповідальності за поганий законопроект".

 

Мустафа Найєм наголосив, що основна битва точитиметься довкола ради міжнародних експертів: Венеційська комісія наполягає, аби рішення міжнародної комісії мали визначальне значення на конкурсі для суддів, натомість законопроект трактує голос експертної ради як дорадчий.

 

Президент України зареєстрував у Верховній Раді проект закону "Про Вищий антикорупційний суд" 22 грудня 2017 року. Антикорупційні громадські організації, представники МВФ і Єврокомісії висловили зауваження до пропонованого проекту, висловивши до нього низку зауважень.

 

У січні 2018 року представник Президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що законопроект про Антикорупційний суд зазнає змін після першого читання у Верховній Раді, в ньому будуть враховані рекомендації Венеційської комісії та Міжнародного валютного фонду.

 

У МВФ заявили, що очікують корекції законопроекту про Антикорупційний суд під час його підготовки до другого читання.

 

01.03.2018