Німецькі міста зможуть не впускати до себе машин зі застарілими дизельними двигунами.

Відповідне рішення ухвалив Федеральний адміністративний суд Німеччини.

 

 

Згідно з постановою Федерального адміністративного суду, який міститься в Ляйпцизі, великі міста в Німеччині отримали право запроваджувати заборону на в'їзд в райони, найбільш постраждалі від забруднення, автомобілів, оснащених дизельними двигунами старіших моделей. Про це повідомило видання  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Конкретно справу розглядали за заявами представників влади федеральних земель Баден-Вюртемберґу й Північного Райну-Вестфалія, які позиваються з активістами-екологами з громадської організації «Німецька екологічна допомога (Deutsche Umwelthilfe – DUH) з міст Штутгарта і Дюссельдорфа.

 

Справа в тому, що напередодні міські суди Штутгарта і Дюссельдорфа на вимогу DUH вже надали санкції на використання містами зазначеної заборони на в’їзд. І от представники влади названих федеральних земель подали апеляцію на це рішення до Федерального адміністративного суду.

 

Екологи почали бити на сполох після того, як стало відомо, що в 2017 році в семи десятках містах Німеччини вміст оксидів азоту в повітрі перевищував встановлені Європейською Унією допустимі норми. Як стверджують фахівці, вихлопи дизельних автомобілів можуть викликати респіраторні проблеми і навіть стати причиною передчасної смерті.

 

Постанова суду в Ляйпцизі, відтак, відкриває перспективу аналогічних рішень і щодо інших міст. Таким чином, під заборону в’їзду можуть потрапити всі автомобілі, як легкові, так і вантажні, чиї двигуни відповідають застарілому стандарту Євро-5 (а також ще ранішим стандартам), який регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. Стандарт Євро-5 був запроваджений в країнах Унії 2009 року. А щойно 2014 році з’явився новий стандарт Євро-6. З  приблизно 15 мільйонів дизельних автомобілів, зареєстрованих на дорогах Німеччини в 2017 році, лише близько 2,7 млн ​​відповідають останньому стандарту Євро-6.

28.02.2018