Україна виконала зобов'язання перед ЄС на 41%.

 

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила про те, що Україна минулого року виконала свої євроінтеграційні зобов'язання на 41%.

 

Про це Климпуш-Цинцадзе сказала на конференції "Підсумки імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом щодо 2017 року й подальші плани", повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Верховна Рада України виконала свої інтеграційні зобов'язання на 30%, Кабінет Міністрів – на 42%, інші органи виконавчої влади – на 50%. Це означає, що загалом Україна просунулася на 41%", – перелічила пані віце-прем'єр.

 

При цім серед ключових завдань України щодо євроінтеграції на 2018 рік вона назвала транспортну сферу, митницю і систему охорони здоров'я. Зокрема, в митній сфері віце-прем'єр наголосила на необхідності створення в поточному році інституту уповноваженого економічного оператора.

 

"У 2018 році будемо стверджувати оновлені доповнення до угоди [про асоціацію з ЄС]", – додала Климпуш-Цинцадзе, зазначивши, що цього року Україна має намір затвердити з ЄС "дорожні карти" щодо узгодження законодавства у сфері послуг.

 

Голова Представництва ЄС в Україні Г'ю Мінгареллі визнав, що за чотири роки Україна зробила значні кроки в модернізації країни.

 

"Якщо є політична воля влади, то немає сумніву, що протягом останніх чотирьох років представники політичної влади в цій країні зробили певну кількість кроків, щоб модернізувати і трансформувати країну, перетворити її на демократичне, відкрите суспільство, базуючись на соціально-ринковій економіці. Ми не сумніваємось в цьому", – зазначив посол ЄС, згідно з цитатою від аґенції "Укрінформ".

 

Серед успішних змін в Україні Мінгареллі назвав прогрес у сферах енергоефективності, цифрових технологій, навколишнього середовища, додавши, що прогресу не міг би помітити або телепень, або ж заанґажований. Водночас Мінгареллі сказав, що є кілька сфер, на яких потрібно зосередити більшу увагу.

 

"Треба сфокусувати реформи у сферах транспорту, інтелектуальної власності, митниці, оподаткуванні, здоров'я. В цих сферах нам треба робити більше", – наголосив дипломат.

 

23.02.2018