Угорщина підтримала Польщу в протистоянні з ЄУ.

Мова йде про можливість Брюсселя покарати Варшаву позбавленням права голосу в Раді ЄУ.

 

 

Угорський парламент ухвалив у вівторок, 20 лютого, резолюцію «Про підтримку Польщі від тиску з боку Брюсселя». Парламент закликав уряд Угорщини, щоб той не долучався до заходів, які б обмежували основні права Польщі в контексті її членства у Європейській Унії. Про це повідомило Polskie Radio.

 

«Ми закликаємо уряд Угорщини підтримати Польщу, не дозволити обмежувати гарантовані в Договорі ЄУ права Польщі й не підтримувати пропозиції, які б обмежували втілення основних прав Польщі, що виникають з її членства в ЄУ. Ми, мадяри, одночасно з поляками, керуючись тією самою вірою й однаковими надіями, здобули з власної волі членство в Європейській Унії. Вчинили так, бо вірили, що долучаємося до спільноти, яка базується на підмурівку таких цінностей, як справедливість і свобода», – написано у резолюції, проект якої до парламенту скерував голова парламентської Комісії закордонних справ Шольт Немет (Zsolt Nemeth).

 

Угорські парламентарі також закликали угорських депутатів Європейського Парламенту, щоб ті не підтримували пропозиції Європейської Комісії застосувати щодо Польщі сьому статтю Лісабонського договору, яка передбачає тимчасове позбавлення країни-члена прав голосу на Раді Європейської Унії.

 

За резолюцію проголосувало 114 депутатів, проти – лише 13. Під час голосування в сесійній залі парламенту Угорщини був присутнім польський амбасадор у Будапешті Єжи Снопек (Jerzy Snopek).

20.02.2018