Україна – третя в Європі за поширенням кору.

 

Україна – в трійці європейських країн із найвищими показниками захворюваності на кір.

 

Як повідомляє УНІАН із покликом на звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), найбільші спалахи кору були зафіксовані в Румунії, Італії та в Україні.

 

У ВООЗ нагадують, що головними жертвами хвороби, а також її поширювачами стають ті, хто не зробив щеплення.

 

Згідно з даними ВООЗ, 2016 року в європейському регіоні ВООЗ було зареєстровано рекордно низьку кількість випадків цього захворювання – 5273. Однак наступного, 2017-го, вже зареєстрували понад 21 тисячу, при цім 35 осіб померли.

 

"Кожен новий випадок кору в Європі нагадує нам про те, що невакциновані діти і дорослі, хоч би де вони жили, перебувають у групі ризику інфікування і самі можуть сприяти подальшому поширенню хвороби, – заявила директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанна Якаб. – Понад 20000 випадків кору і 35 втрачених життів за один лише 2017 рік – це справжня трагедія, і ми не можемо змиритися з такою ситуацією".

 

У Румунії, Італії та в Україні – країнах, що найбільше потерпають через поширення кору, – згідно з даними ВООЗ, скоротилися масштаби планової імунізації.

 

Так, у цих країнах спостерігається незмінно низький рівень вакцинації у маргіналізованих групах, відбуваються перебої в поставках вакцин, а система епіднагляду в цілому працювала неефективно.

 

Великі спалахи кору і краснухи 2017 року відбулися ще в 12 країнах, зокрема Великій Британії, Німеччині, Греції, РФ, Сербії та Франції. До кінця року спалахи вдалося погасити.

 

В Європейському бюро ВООЗ підкреслюють, що ліквідація кору і краснухи – пріоритетне завдання, виконати яке взяли на себе зобов'язання всі країни європейського регіону.

 

Станом на кінець 2016 року ендемічну передачу кору перервали 42 із 53-х країн регіону.

 

Водночас, нагадують у ВООЗ, спалахи хвороби триватимуть, поки належний захист не отримає кожна дитина і дорослий з групи ризику.

 

20 лютого міністри охорони здоров'я з 11 країн регіону обговорять подальші спільні кроки щодо виконання до 2020 року цілей, що стосуються вакцинації, зокрема й ліквідацію кору та краснухи.

 

20.02.2018