У Казахстані затверджено нову редакцію латинського алфавіту.

У ньому більше немає літер з апострофом, а також запроваджено дві подвійні літери.

 

                                                  нова абетка

 

                                                 стара абетка

 

У вівторок, 20 лютого, прес-служба президента Казахстану повідомила, що Нурсултан Назарбаєв вніс зміни до указу, підписаного наприкінці жовтня 2017 року. Передовсім йдеться про затвердження оновленої версії алфавіту, на який країна повинна цілковито перейти до 2025 року.

 

Нова абетка більше не містить латинських літер з апострофами. Без апострофів чи інших позначок відтепер використовуватимуться літери «о», «u» і «y». У решти латинських літер, які раніше писалися з апострофами, з'являться акути (штрихи над літерами). Окрім того, в абетку введено дві подвійні літери – «sh» і «ch». Про це повідомив казахський інформаційний портал Tengrinews.kz.

 

Про те, що до 2025 року країна повинна перейти на латиницю, Назарбаєв заявляв ще 2012-го у стратегії «Казахстан 2050». У квітні 2017 року він доручив уряду країни скласти графік цього переходу.

 

Значна частина населення Казахстану, незалежно від своїх політичних переконань, позитивно сприйняла пропозиції Назарбаєва. При цьому низка експертів ще до публікації офіційного указу висловлювала сумніви в тому, що процес переходу на латинський алфавіт вдасться завершити в намічені терміни.

20.02.2018