Словацька залізниця провела інспекцію для побудови євроколії.

 

Представники "Залізничної компанії Словаччини" (ZSSK) провели інспекцію технічних можливостей відкриття залізничного маршруту Ужгород–Кошице і наразі визначили два варіанти можливого розв’язання проблеми з конфліктом стандартів, один із цих варіантів передбачає прокладання євроколії від кордону до Ужгорода. Також словацька компанія спільно з "Укрзалізницею" заявили про спільний інтерес до відкриття пункту перетину кордону Матьовце–Павлово з метою налагодження пасажирських перевезень.

 

Про це сказав речник "Залізничної компанії Словаччини" Томаш Ковач у коментарі виданню Mukachevo.net.

 

"Метою цього проекту є забезпечення залізничного сполучення з Кошице до Ужгорода та наступного ширшого сполучення Київ–Ужгород–Матьовце–Кошице–Братислава/Прага", – розповів Томаш Ковач.

 

Наразі в Словаччині є дві державні залізничні компанії. "Залізнична компанія Словаччини" (ZSSK) займається перевезеннями, а "Залізниці Словацької Республіки" (ZSK) розбудовують інфраструктуру. Для відкриття проекту залізничного сполучення Ужгород–Кошице довелося б залучити обидві компанії. Тому важливе значення матимуть переговори між ними, зазначив Ковач.

 

Томаш Ковач уточнив, що перший із варіантів передбачає збереження широкої колії (стандарт 1520 мм) з перспективою побудови у Матьовцах спеціальної інфраструктури для адаптації вагонів під європейську колію (1435 мм). Інший варіант – будівництво 11 кілометрів європейської колії до Ужгорода.

 

Нагадаємо, "Укрзалізниця" займається пошуком інвестора для прокладання євроколій на території України, аби покращити пасажирське та залізничне сполучення із країнами ЄС.

 

Зі слів експертів, найпростішим і найвірогіднішим варіантом євроколії є прокладання вузької рейки від Чопа до Мукачева.

 

Водночас євроколію заманюють і з польського боку. На Львівщині дискутують два проекти побудови вантажного сполучення колією-1435 зі спорудженням так званих "сухих портів" – логістичних пунктів для перевантаження вагонів (один із проектів пропонує в якості вузла Родатичі, інший – Хирів).

 

Окрім того, існує цікавий проект пасажирського сполучення між Львовом із Варшавою через підхід євроколії до Брюховичів – він, однак, дуже дорогий.

 

Читайте також: Порт "Львів". На серіо

 

19.02.2018