Велика Британія звинуватила Кремль у поширенні вірусу NotPetya.

З відповідною офіційною заявою виступило МЗС Об’єднаного Королівства.

 

                                                          Лорд Тарік Ахмад

 

Влада в Лондоні стверджує, що російський уряд стояв за потужною кібератакою з використанням вірусу-здирника NotPetya, який улітку минулого року інфікував сотні тисяч комп'ютерів по всьому світу.

 

«Уряд Об’єднаного Королівства дійшов висновку, що відповідальність за руйнівну кібератаку NotPetya в червні 2017 року лежить на російській влада, а саме – на російських військовиках. Атака була замаскована під злочинну оборудку, але її головною метою був саботаж. Первинною мішенню стали українські фінансовий, енергетичний і державний сектори. Через свій не вибірковий характер вірус поширився далі, зачепивши Європу й Росію. Ця атака показала вперте нехтування суверенітетом України. Нерозумний запуск вірусу призвів до порушення роботи організацій по цілій Європі й завдав шкоди на сотні мільйонів фунтів», – заявив у четвер, 15 лютого, заступник міністра закордонних справ Великої Британії лорд Тарік Ахмад (Tariq Ahmad), слова котрого цитує радіо ВВС.

 

За словами британського заступника міністра закордонних справ,  Кремль поставив Росію в пряме протистояння зі Заходом, «але так не повинно бути». Тарік Ахмад закликав Росію «бути відповідальним членом міжнародного співтовариства» замість того, щоб «таємно намагатися підірвати його». «Велика Британія і її союзники не потерплять зловмисної кіберактивності», – застеріг він.

 

Як наголошують експерти, ця заява стала рідкісним випадком, коли МЗС Великої Британії виступає з прямим звинуваченням.

 

Кремль, своєю чергою,  очікувано відкинув звинувачення Лондона в причетності до кібератаки. «Ми категорично відкидаємо такі закиди, ми вважаємо їх бездоказовими, безпідставними», – заявив, виступаючи перед журналістами, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. Він пов'язав звинувачення на адресу Росії з «русофобською кампанією» на Заході.

15.02.2018