Білий дім закидає Росії, що та пробралася у виборчі системи деяких штатів.

Американські компетентні органи висловлюють стурбованість, що російські гакери спробують зламати виборчі системи під час чергових виборів.

 

 

«Росії вдалося успішно проникнути в системи реєстрації виборців деяких штатів 2016 року», – заявила в коментарі для телеканалу NBC News високопоставлена чиновниця Міністерства внутрішньої безпеки США Джанет Манфра (Jeanette Manfra). За її словами, цілями Росії був 21 штат, і «у досить малій кількості з них» було дійсно скоєно проникнення.

 

Саме Джанет Манфра, котра займається питаннями кібернетичної безпеки у Міністерстві внутрішньої безпеки США, першою повідомила комітету Сенату з розвідки в червні минулого року, що 21 штат був мішенню для російських гакерів напередодні президентських виборів 2016 року.

 

Раніше стало відомо, що російські гакери проникли в системи реєстрації виборців в Арізоні й Іллінойсі. Низка інших штатів, зокрема Алабама, Каліфорнія, Колорадо, Вісконсін і Флорида, підтвердили, що вони зазнавали кібератак. За даними Міністерства внутрішньої безпеки США, в більшості випадків відбулася лише підготовка до зломів, зокрема пошук вразливих місць.

 

«Ми змогли встановити, що сканування і зондування баз даних реєстрації виборців виходило від російської влади. 2016 рік став першим дзвінком, і тепер на штати й федеральні органи влади покладено обов'язок щось зробити в зв'язку з цим, перш ніж на нашу демократію буде вчинено нову атаку», – розповів NBC News Джей Джонсон (Jeh Johnson), котрий очолював міністерство в період російських вторгнень.

 

Нагадаємо, що наприкінці січня директор ЦРУ Майк Помпео (Mike Pompeo) повідомив, що у нього «є всі підстави очікувати», що Росія спробує втрутитися в проміжні вибори в США восени 2018 року. «У мене є всі підстави очікувати, що вони спробують зробити це. Але я впевнений, що Америка зможе провести вільні й чесні вибори, і ми чинитимемо досить сильний опір, щоб їхній вплив на наші вибори не був значним», – запевнив Помпео.

08.02.2018