Сербія і Чорногорія за сім років можуть увійти до ЄУ.

Принаймні така перспектива закладена у новій стратегії Європейської Унії щодо балканських країн.

 

                                                      Йоганнес Ган

 

Європейська Комісія має намір прискорити переговорний процес з Сербією і Чорногорією про вступ цих держав до ЄУ. «За твердої політичної волі, проведення реформ, а також залагодження конфліктів з сусідами, Чорногорія та Сербія повинні бути готовими стати членами Унії до 2025 року», – йдеться в новітньому стратегічному документі Єврокомісії, який цитує німецьке видання Die Welt.

 

У вівторок, 6 лютого, єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган (Johannes Hahn) репрезентує нову стратегію ЄУ щодо балканських країн у Брюсселі. За його словами, Сербія і Чорногорія зможуть до 2025 року вступити в Унію, але тільки якщо «вони виконають всі необхідні умови».

 

Ган наголосив, що Боснія і Герцеговина, Македонія, Албанія й Косово теж у перспективі можуть вступити до ЄУ. «Входження в Євроунію держав Західних Балкан відповідає політичним і економічним інтересам ЄУ, а також сприяє її безпеці», – йдеться в стратегії Єврокомісії.

 

Свого часу в інтерв'ю для радіо Deutsche Welle Йоганнес Ган заявив, що двері в ЄУ залишиться відкритими й для України, Молдови та Грузії, однак не зробив жодних прогнозів щодо термінів.

05.02.2018