Антикорупційна прокуратура закрила справи проти Злочевського.

 

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підтвердив інформацію про закриття кримінального провадження у так справі щодо незаконної видачі ліцензій фірмам колишнього міністра екології Миколи Злочевського.

 

Холодницький сказав у коментарі журналістам програми "Схеми" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший"), що рішення закрити провадження ухвалили у серпні 2017 року.

 

"Це ми в САП вирішили, і я цього не приховую. Не було здобуто органом слідства достатніх даних – як для оголошення підозри, так і для закінчення провадження. Не доведено факту злочину", – сказав Холодницький.

 

Закрите Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою кримінальне провадження стосувалось незаконної видачі чиновниками Міністерства екології та природних ресурсів дозволів у 2010-2012 роках на користування надрами компаніям, пов’язаним з тодішнім міністром екології Миколою Злочевським.

 

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, чи детективи Національного антикорупційного бюро, які розслідували цю справу, погоджувались із рішенням прокурорів щодо закриття провадження, Холодницький сказав: "КПК не вимагає погодження детективів при прийнятті прокурором рішення".

 

1 лютого видання "Українська правда" повідомило про те, що екс-міністр часів Януковича Микола Злочевський повернувся в Україну.

 

На початку 2017 року Burisma Group заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій щодо президента групи Миколи Злочевського й операційних компаній. Як йшлося в повідомленні компанії від 12 січня, це рішення є результатом "взаємної багатомісячної роботи двох команд – Генеральної прокуратури України та Burisma Group". У ГПУ уточнили, що справу про незаконне збагачення і відмивання коштів закрили 1 листопада 2016 року через відсутність ознак злочину.

 

Експерти Transparency International і Центру протидії корупції, які від початку стежили за розслідуванням, вважають, що Генеральна прокуратура свідомо закрила кримінальні справи щодо Миколи Злочевського та його компанії в результаті політичних домовленостей.

 

02.02.2018