МВФ і Світовий банк спростували інформацію про пом'якшення антикорупційних вимог.

 

Світовий банк спростував інформацію про намір звільнити директора з питань Білорусі, Молдови, України, Європи і Центральної Азії Сату Кахонен через те, що вона підписала й надала розголосу листові з критикою законопроекту Президента України про Антикорупційний суд. Міжнародний валютний фонд натомість заперечив інформацію про те, що критичний лист до Адміністрації Президента писався без відома директора-розпорядника Крістін Лаґард.

 

Про це повідомляє видання "Європейська правда", котре отримало офіційні відповіді від іноземних кредиторів.

 

"Світовий банк нікого і не планував звільняти (а тим паче – свого регіонального директора). А МВФ ні на йоту не поступився у позиції щодо антикорупційного суду", – йдеться у статті "ЄП".

 

В офіційному повідомленні центрального офісу МВФ підтвердили: вимоги залишаються в силі.

 

"МВФ з нетерпінням чекає спільної роботи з владою та іншими міжнародними партнерами, щоб вирішити раніше висловлену стурбованість теперішньою редакцією законопроекту про Вищий антикорупційний суд і привести його у повну відповідність з рекомендаціями Венеційської комісії та зобов'язаннями щодо програми співпраці України з МВФ. Як ми вже зазначали раніше, створення такого антикорупційного суду, який відповідав би рекомендаціям Венеційської комісії, є суттєвим компонентом цієї програми", – йдеться у листі за підписом представника прес-служби фонду Віктора Кржижановськи.

 

У Світовому банку також відповіли: "Інформація про звільнення Сату Кахонен – це неправда. Було б ліпше, якби ЗМІ перевіряли інформацію перед тим як її поширювати", – йдеться в офіційній письмовій відповіді на запит видання.

 

Раніше кілька українських медій з покликом на "джерела, знайомі з ситуацією", повідомили, що очільниця МВФ Крістін Лаґард під час зустрічі з Петром Порошенком у Давосі заявила, ніби нічого не знала про ультимативний лист керівництву України з претензіями до президентського закону про Антикорупційний суд. Крім того, повідомляли, що Світовий банк нібито звільняє директора з питань Білорусі, Молдови, України, Європи і Центральної Азії Сату Кахонен, яка підписала лист Світового банку України із зауваженнями до президентського законопроекту і уможливила його витік у пресу.

 

01.02.2018