Білий дім скритикував поправки до польського закону про ІНП.

Вашінґтон навіть пригрозив, що ухвалений польськими Сеймом і Сенатом документ «може мати вплив на стратегічні інтереси Польщі та її відносини зі Сполученими Штатами».

 

                                                   Гізер Ноєрт 

 

Державний департамент США висловив стурбованість можливими наслідками польського закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), який передбачає кримінальне покарання за висловлювання про причетність поляків до Голокосту. «Польська влада повинна перевірити, який вплив цей закон справить на свободу слова і на партнерські відносини зі США», – заявила в середу, 31 січня, речниця американського Держдепартаменту Гізер Ноєрт (Heather Nauert).

 

«Ми розуміємо, що такі терміни як "польські табори смерті" вводять в оману і можуть поранити. Але разом з тим законопроект може зашкодити вільній науковій дискусії. До того ж закон не може не вплинути на стратегічні інтереси Польщі – зокрема на взаємини зі США та Ізраїлем. Нашими суперечками можуть скористатися наші супротивники», – процитувало слова Ноєрт видання Washington Examiner.

 

Раніше Ізраїль різко розкритикував польський законопроект. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу закликав польську владу змінити формулювання закону. Він вказав, що Ізраїль «ніколи не акцептує жодних обмежень на дослідження історичної правди».

 

Верхня і нижня палати парламенту Польщі вже схвалили поправки до закону про ІНП. Нові норми передбачають покарання штрафами або тюремним ув’язненням на термін до трьох років за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Закон також запроваджує покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської трагедії, яку Варшава раніше визнала геноцидом.

01.02.2018