Ізраїльське керівництво засудило ухвалене Сеймом Польщі нове трактування Голокосту.

Мова про зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП).

 

                                               Реувен Рівлін

 

Нагадаємо, що нижня палата польського Сейму в п'ятницю, 26 січня, ухвалила поправки до закону про ІНП, які передбачають кримінальну відповідальність за твердження про причетність поляків до Голокосту і заперечення злочинів українських націоналістів проти мирного польського населення. На підтримку законопроекту проголосувало 279 депутатів, п'ятеро висловилися проти, утрималося 130 парламентарів. Тепер законопроект надійде на схвалення у верхню палату парламенту.

 

Згідно з цими поправками, особа, котра публічно звинувачує Польщу в злочинах, скоєних під час Голокосту, в пособництві нацистській Німеччині, військових злочинах або злочинах проти людяності – поляк чи іноземець, – заплатить великий штраф або проведе до трьох у в'язниці «незалежно від юрисдикції, в якій було скоєно злочин».

 

Новий закон викликав шквал критики серед ізраїльських політиків і громадських діячів. Президент Ізраїлю Реувен Рівлін заявив: «Лише 73 роки минуло з тих пір, як були відкриті ворота для виходу з пекла. Люди, які пережили Катастрофу, полишають цей світ, а держава Ізраїль і весь єврейський народ повинні вести боротьбу за збереження пам'яті про події тих днів. Єврейський народ, держава Ізраїль і весь світ повинні знати правду про страшні події Голокосту. Серед польського народу були ті, хто брали участь у скоєнні цих злочинів. Правда про ці злочини повинна бути відома всім».

 

Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу також прокоментував законопроект, схвалений польським Сеймом. «Історію не можна змінити, не можна заперечувати Голокост. Польський закон необґрунтований, і я категорично проти нього. Я віддав розпорядження ізраїльській амбасаді в Польщі зустрітися з главою уряду Польщі й висловити йому мою категоричну позицію проти закону», – цитує його слова інформаційна аґенція Jewish Telegraphic Agency.

 

Міністерство закордонних справ Ізраїлю офіційно заявило, що єврейська держава виступає проти цього законопроекту і просить уряд Польщі внести в нього відповідні правки. У заяві ізраїльського  МЗС наголошується, що «жоден закон не може змінити історичної правди». 

28.01.2018