Соціологи зафіксували пониження рейтингу Володимира Путіна вперше за останні роки.

Експерти пояснюють це появою почуття альтернативи у виборців, а також невиправданими надіями громадян.

 

 

Електоральний рейтинг президента Росії Путіна вперше з початку виборчої кампанії опустився нижче за 70%. Про це свідчать результати опитувань громадської думки, проведених державною інституцією – Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД).

 

Якщо в середині грудня за Путіна були готові проголосувати 76,8%  росіян, а в середині січня – 73,2% респондентів, то тепер їхня кількість опустилася до 69,9% – читаємо дані опитування на сайті ВЦВГД. Це найнижчий рейтинг шефа Кремля з початку грудня, коли він заявив про готовність обиратися на четверту президентську каденцію.

 

«Рейтинг Путіна лише коригується, і його зниження не залежить від заяв і дій Путіна за останній тиждень. Тема президентських виборів стає актуальнішою. І якщо раніше люди не замислювалися, за кого вони будуть голосувати, то зараз електоральний вибір кристалізується. Увімкнулися емоційні мотиви, і вони вплинули на відповіді наших респондентів», – пояснив коливання рейтингу Путіна керівник управління політичних досліджень ВЦВГД Степан Львов.

 

Водночас російський політолог Аббас Галлямов у коментарі для радіо ВВС пояснив падіння рейтингу російського лідера тим, що у людей з'являється відчуття наявності якоїсь альтернативи. «Це те, чого немає у міжвиборчий період, через це рейтинги влади падають», – зазначив він.

 

Ще один російський політолог Костянтин Калачов заявив, що зниження рейтингу Путіна відображає невиправдані надії громадян. «Від виборчої кампанії люди чекали більшого. Від Путіна очікували конкретики на тему як облаштувати країну, забезпечити економічне зростання, підвищити доходи населення тощо», – пояснив експерт. Водночас він не відкидає, що це в Путіна такий «хитрий план». А надалі, за словами Калачова, нас може очікувати «потужний фініш кампанії Путіна».

 

Якщо говорити про рейтинги інших кандидатів, то на другому місці опинився кандидат від КПРФ Павло Грудінін. Нині його рейтинг – 7,2 відсотка, а ще місяць тому був 4,6%. Третім йде незмінний Володимир Жириновський від ЛДПР. Готовність віддати голос за нього висловили 5,9% опитаних.

 

Рейтинг телеведучої Ксенії Собчак – 1,2%, лідера партії «Яблоко» Григорія Явлінського – 0,9% і бізнес-омбудсмена Бориса Тітова – 0,3%.

 

Взяти участь в президентських виборах, які проведуть 18 березня цього року, готовий 71% росіян. 0,7% респондентів збираються зіпсувати бюлетень. Проігнорувати голосування планують 3,7% опитаних.

 

Опитування ВЦВГД проводили 26-28 січня. Було проанкетовано 1800 осіб.

01.02.2018