Помер Леонід Каденюк.

 

Перший і єдиний український астронавт Леонід Каденюк раптово помер на 68-му році в середу в Києві.

 

Як повідомили аґенції "Інтерфакс-Україна" в Державному космічному агентстві України (ДКАУ), причиною смерті став серцевий напад.

 

 

"За інформацією родичів, під час традиційної ранкової пробіжки в парку в середу вранці в Леоніда Костянтиновича стався серцевий напад. Його доправили до лікарні, проте врятувати його життя медикам не вдалося", – повідомили в Космічній аґенції.

 

"Він став у славетний ряд українців, що прокладали людству дорогу до зірок: Кибальчич, Кондратюк, Корольов та інші. Українські космічні дослідження продовжуються, живе і стає на захист країни наше ракетобудування. Вічна пам'ять першому космонавту незалежної України", – прокоментував Президент України Петро Порошенко.

 

"Леонід Каденюк – людина-легенда, людина-подвиг. Він все життя присвятив Україні і надзвичайно багато зробив для того, щоб вона залишалася космічною державою", – сказав секретар РНБО Олександр Турчинов.

 

У 1995 році Леоніда Каденюка обрали до групи космонавтів Національного космічного агентства України. У 1997 році після підготовки в NASA здійснив космічний політ на американському МТКК "Колумбія" місії STS-87. Місія тривала із 19 листопада по 5 грудня 1997 року. Під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами. Минулого року відзначали 20-ліття польоту Каденюка у космос.

 

Леонід Каденюк у "Львівській політехніці" восени минулого року

 

31.01.2018