На ліквідацію наслідків утворення провалля потрібно 214 млн грн.

 

На Львівщині триває розробка проектно-кошторисної документації щодо ліквідації наслідків утворення провалля внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал"», повідомив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, передає ЗіК.

 

«На сьогодні завершується розробка проектно-кошторисної документації і весь пакет документів буде передано у Мінфін, і тоді кошти будуть виділені. Попередньо це 214 млн грн. Можливо, сума буде коригуватися», – повідомив Руслан Гречаник.

 

Посадовець нагадав, що планують перенесення автомобільної дороги Т1402 (Дрогобич-Трускавець), водогону Гірне-Дрогобич та перенесення двох ліній електромереж.

 

«Наразі на дорозі обмежено рух вантажівок. Висновки науковців показали, що є незначне просідання щороку. За останній рік – 6 см. Дорога стабільно буде просідати. Можна пробувати її рятувати, а можна перенести. Краще перенести, а тоді пробувати рятувати стару як запасну», – сказав чиновник.

 

На сесії Львівської облради 30 січня депутати заслухали інформацію і озвучили ініціативу до Кабміну про виділення коштів на ліквідацію провалля біля Трускавця.

 

Провалля діаметром 200 метрів і глибиною 30 метрів утворилося 30 вересня. Величезна яма виникла за 300 метрів від дороги та за 1 км від найближчої будівлі. За висновками науковців, обвал спровокував землетрус потужністю 0,8 бала, втім причиною просідання земної поверхні було невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал"». Львівщина просить з держбюджету 133 млн на ліквідацію наслідків провалля.

31.01.2018