Порошенко зрадів "чорному спискові" США проти Росії.

 

Президент України Петро Порошенко привітав оприлюднення Сполученими Штатами Америки "кремлівської доповіді" з переліком 210 росіян, щодо котрих США можуть запровадити санкції.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Щира вдячність Вашингтону за чергову демонстрацію лідерства у протидії російській агресії", – зазначив Президент.

 

"Сила санкцій стає дедалі міцнішою і впливовішою. Накопичувальний ефект обмежувальних заходів неминуче і впевнено обмежує апетити агресора. І так буде, допоки в Кремлі нарешті не зрозуміють важливості поваги до міжнародного права, відмови від втручання у внутрішні справи суверенних держав та припинення підриву демократичних інститутів. А також допоки не відбудеться повне відновлення суверенітету і територіальної цілісності України", – наголосив Порошенко. 

 

Голова держави також висловив сподівання на "відповідні рішення" і з боку європейських партнерів "для зміцнення спільного трансатлантичного фронту".

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що "кремлівський список" США є попередженням усім, хто в ньому є, про особисту і колективну відповідальність за дії Росії.

 

"Сьогодні США опублікували список осіб, які, як я сподіваюсь, мають великі шанси потрапити під санкції США. Цей список означає, що США вважають, що, по-перше, Росія порушує фундаментальні принципи міжнародного права і, по-друге, що Росія намагається системно ігнорувати функціонування демократичних інституцій в цивілізованому світі. Публікація цього списку також означає, що всі, хто в ньому є, а не тільки абстрактно Росія, несуть особисту і колективну відповідальність за порушення принципів міжнародного права і здійснюють свідомий системний вплив з метою зруйнувати роботу демократичних інституцій у цивілізованому світі", – сказав Клімкін у вівторок на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Італії, головою ОБСЄ Анджеліно Альфано, який перебуває з візитом в Україні.

 

На переконання керівника МЗС, "кремлівський список" означає, що Росія неодмінно отримає "системні санкційні відповіді", повідомляє "Укрінформ".

 

При цім, за його словами, ключовим моментом в цьому питанні, безумовно, є солідарність всього демократичного світу. "Впевнений, що ці питання будуть обговорювати під час наступних міжнародних зустрічей, в тому числі “Великої сімки”, де зараз головують канадійці", – зауважив Клімкін.

 

Як писав Z, список, опублікований Міністерством фінансів США, охоплює 210 імен – це 114 високопоставлених чиновників і керівників державних підприємств, а також 96 близьких до Путіна олігархів. 

 

Серед бізнесменів, котрі потрапили до "кремлівської доповіді", такі відомі персони, як Алішер Усманов, Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Вагіт Алекперов, Сулейман Керімов, Юрій Мільнер та ін. Всі вони досі не перебували під санкціями, які Сполучені Штати та Європейська Унія запроваджували проти Росії після анексії Криму і початку збройного конфлікту на сході України 2014 року. Також в списку є засновник "Лабораторії Касперського" Євген Касперський, голова правління "Сбербанка России" Герман Греф, керівник "Альфа-банку" Петро Авен, співвласник "Норильського нікелю" мільярдер Володимир Потанін. 

 

У числі кремлівських чиновників, зокрема, вказані глава адміністрації президента Антон Вайн, його заступник Олексій Громов, прес-секретар президента Дмитро Пєсков, помічник Путіна Владислав Сурков, котрий курує російську інвазію на Донбасі. Окремою главою йде уряд на чолі з Дмитром Медведєвим. У доповідь вписані всі 8 віце-прем'єрів і 22 міністри. Також до списку потрапили спікери обох палат парламенту – В'ячеслав Володін і Валентина Матвієнко, керівник Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін, директор ФСБ Олександр Бортніков, начальник генштабу Валерій Герасимов. У «кремлівській доповіді» згадані і колишній голова кремлівської адміністрації Сергій Іванов, мер Москви Сергій Собянін і генпрокурор Юрій Чайка. 

 

30.01.2018