За місяць на дорогах області загинули 9 пішоходів.

 

З початку року на Львівщині сталося понад 60 ДТП за участю пішоходів, 9 людей загинули, повідомили в прес-службі Патрульної поліції Львівщини.

 

У поліції кажуть, що спостереження на дорогах Львова показало, що пішоходи не дотримуються правил безпеки. Львів’яни виправдовують себе поспіхом чи відсутністю переходів.

 

Патрульна поліція нагадує правила, яких повинен дотримуватися кожен пішохід:

 

1. Пішохід зобов’язаний переходити проїзну частину пішохідними переходами, підземними і наземними, а у разі їхньої відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

 

2. Перед виходом на проїзну частину із-за транспортних засобів, що стоять, та будь-яких об’єктів, що обмежують оглядовість, пішохід зобов’язаний впевнитись у відсутності транспортних засобів, що наближаються.

 

3. Чекати транспортний засіб пішохід зобов’язаний на тротуарах, посадкових майданчиках, а якщо вони відсутні – на узбіччі, не створюючи перешкод для дорожнього руху.

 

4. Після висадки з трамвая пішохід зобов’язаний залишити проїзну частину не затримуючись.

 

5. У разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного та (або) синього кольору і (або) спеціальним звуковим сигналом пішохід зобов’язаний утриматися від переходу проїзної частини або негайно залишити її.

 

6. У разі причетності пішохода до дорожньо-транспортної пригоди пішохід зобов’язаний надати можливу допомогу потерпілим, записати прізвища та адреси очевидців, повідомити орган чи підрозділ поліції про пригоду, необхідні дані про себе і перебувати на місці до прибуття працівників поліції.

 

7. У місцях, де рух регульований, пішохід зобов’язаний керуватися сигналами регулювальника або світлофора. У таких місцях пішохід зобов’язаний перебувати на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, а у разі їхньої відсутності – на середині проїзної частини і може продовжити перехід лише тоді, коли це буде дозволено відповідним сигналом світлофора чи регулювальника та переконається в безпеці подальшого руху.

 

8. У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, якщо він рухається узбіччям, пішохід зобов’язаний виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

 

9. За межами населених пунктів в разі руху узбіччям чи краєм проїзної частини пішохід зобов’язаний йти назустріч руху транспортних засобів.

 

10. Також пішохід зобов’язаний не виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; не виходити раптово, не вибігати на проїзну частину, зокрема і на пішохідний перехід; не допускати самостійного, без нагляду дорослих, виходу дітей дошкільного віку на проїзну частину; не переходити проїзну частину поза пішохідним переходом, якщо є розділювальна смуга або дорога має чотири і більше смуг для руху в обох напрямках, а також у місцях, де встановлено огородження; не затримуватися і не зупинятися на проїзній частині, якщо це не пов’язано із забезпеченням безпеки дорожнього руху; не рухатися автомагістраллю чи дорогою для автомобілів, за винятком пішохідних доріжок, місць стоянки і відпочинку.

30.01.2018