У 2017 році рівень вакцинації проти кору виріс удвічі.

 

Рівень планової вакцинації проти кору в Україні протягом 2017 року зріс більше ніж удвічі проти 2016 року.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

 

За 12 місяців 2017 року по всій Україні, згідно з календарем щеплень, було вакциновано 93,3% дітей першою дозою вакцини (в 1 рік) і 90,7% дітей другою дозою (у 6 років).

 

Для порівняння, у 2016 році ці показники не дотягували до половини – 45,5% дітей віком 1 рік та 32,1% дітей віком 6 років. Тоді, згідно зі зведеною оцінкою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна була на третьому місці у світі серед країн із найнижчими показниками охоплень щепленням проти кору.

 

МОЗ поінформувало, що з вересня 2017 року в Україні тривають заходи з посиленої вакцинації, "коли планова імунізація поєднується з активним залученням батьків з дітьми, які з різних причин не отримали щеплення у попередні роки".

 

Менш ніж за п’ять місяців в рамках посиленої імунізації провакциновано 64,7% дітей, що вчасно не отримали першої дози вакцини, та 72,2% дітей, котрі пропустили другу дозу вакцини. "Наразі попит на вакцини зростає. За один тиждень у січні використовували в середньому на 35% доз вакцин більше, ніж за аналогічний період у серпні, і на 25% більше, ніж на початку заходів із посиленої імунізації", – зазначили у міністерстві Уляни Супрун.

 

Міністерство назвало основною причиною спалаху кору в Україні низький рівень охоплення щепленнями у попередні роки. "Для створення колективного імунітету та подолання кору 95-98% дітей та дорослих мають бути захищені щепленнями. Наразі Україна наблизилась до цієї цифри у плановій вакцинації", – зазначили у МОЗ.

 

Водночас, на тлі підвищення охоплень вакцинацією проти кору, медики висловили занепокоєння низьким рівнем охоплення щепленнями від інших небезпечних хвороб, зокрема дифтерії, правцю та кашлюку.

 

30.01.2018