Президента Фінляндії переобрано на нову каденцію.

Це стало відомим після оголошення результатів виборів, які відбулися в неділю, 28 січня.

 

 

69-річний консерватор Саулі Нійністьо (Sauli Niinistö), як засвідчили результати підрахунку виборчих бюлетенів, здобув перемогу у першому ж турі виборів. За нього проголосувало 62,7 відсотка виборців – повідомило фінське видання Pielisjokiseutu.

 

Інші кандидати навіть близько не підійшли до такого результату. Так, депутат парламенту від партії «Союз зелених» Пекка Гаавісто (Pekka Haavisto) набрав 8,4 відсотка голосів, кандидат від партії «Справжні фіни» Лаура Гугтасаарі (Laura Huhtasaari) – 7,6%, член Європарламенту Пааво Вяюрюнен (Paavo Väyrynen) – 6,6%, екс-прем'єр Матті Ванганен (Matti Vanhanen) від «Фінського центру» – 4,4%, представник Соціально-демократичної партії Туула Гаатайсен (Tuula Haataisen) набрав 3,6%.

 

«Я приємно здивований з такої підтримки й повинен багато думати про те, як бути гідним цього» – заявив фінський президент після оголошення результатів голосування.

 

Саулі Нійністьо народився в серпні 1948 року в робітничій родині. Він здобув правничу освіту в Університеті Турку. 1977 року він вперше був обраний депутатом у своєму рідному місті Сало. 1987 року Нійністьо потрапив до парламенту країни (Едускунта) від партії Національна коаліція. У 1995-1996 роках обіймав посаду міністра юстиції, а потім – міністра фінансів до 2003 року в уряді Пааво Ліппонена (Paavo Lipponen). Саме Нійністьо, як вважають аналітики, слід завдячувати тому, що Фінляндію вдалося вивести з глибокої рецесії в 1990-х роках і долучити її до єврозони. 2003 року Нійністьо перейшов на роботу до Європейського інвестиційного банку на посаду заступника головного директора. Нійністьо брав участь у президентських виборах 2006 року, але з невеликим відривом (48,2% - 51,8%) поступився кандидатці від Соціал-демократичної партії Фінляндії Тар'ї Галонен (Tarja Halonen). 2007 року Нійністьо знову проходить до  парламенту, його обирають на посаду спікера. 28 червня 2011 року Нійністьо оголосив про своє рішення балотуватися в президенти Фінляндії на виборах 2012 року.  Як зазначають експерти, президент продемонстрував чималі здатності уникати конфліктів з Росією й водночас зміщувати пріоритети зовнішньої політики Фінляндії ближче до НАТО.

29.01.2018