Угорщина вимагає від України юридичних гарантій щодо освітнього закону.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапештові потрібні юридичні гарантії щодо застосування Україною нового закону "Про освіту", і лише за умови досягнення домовленості з угорською нацменшиною на Закарпатті.

 

Про це йдеться у заяві очільника МЗС Петера Сіярто, котру цитує аґенція УНІАН.

 

"Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не узгодила з представниками угорської нацменшини. Нам мало обіцянок – нам потрібні юридичні гарантії", – запрагнулося міністрові закордонних справ Угорщини.

 

Петер Сіярто зазначив, що це питання не є суто справою України та Угорщини, бо з ухваленням відповідного закону офіційний Київ, на його думку, порушив міжнародні засади про захист нацменшин.

 

Будапешт подає себе зацікавленим у неодмінному розв’язанні цієї проблеми "за умови сприяння інтересам українських угорців". "За відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України у рамках ЄС і НАТО", – пригрозив Сіярто.

 

Угорський урядовець вказав, що США також зацікавлені у вирішенні цього «геополітичного» питання. "Це для нас добра новина, але розв’язання проблеми може бути лише таким, яке відповідає інтересам місцевої угорської громади", – додав міністр.

 

За даними угорського МЗС, у середу відбулася тристороння угорсько-українсько-американська зустріч в Парижі, де й обговорювали питання застосування закону "Про освіту" в Україні.

 

25.01.2018