Порошенко: Без УНР не було би України.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що без проголошення Четвертого Універсалу 100 років тому не було би сучасної незалежної України, водночас розкритикував очільників Української Народної Республіки за міжусобиці, схильність до лівацького популізму та неувагу до війська.

 

Про це Порошенко сказав у своєму виступі під час урочистостей з нагоди сторіччя проголошення незалежності Української Народної Республіки та Дня Соборності, повідомила прес-служба Президента.

 

"Можу сказати, що без Четвертого Універсалу не було і би Акта проголошення незалежності. Якби наші славні предки далекого 1918 року не посіяли зерна ідеї незалежності, воно б ніколи не розрослося до майже одностайної підтримки на референдумі 1991-го року", – наголосив Президент.

 

Голова держави вважає символічним, "що прапор, герб, гімн, гривню, певною мірою єдиний стандарт літературної державної мови ми прийняли у спадок з тих часів", а також академію наук і національний архів, україномовні школи та університети, і "незалежну від Москви українську православну помісну Церкву".

 

"Зараз нам здається, ніби наші предки зволікали з рішенням про незалежність. «Як так, – замислюємося ми, – що Центральна Рада державну самостійність задекларувала майже наприкінці свого існування?»… Виникає питання: «Чому аж Четвертим, а не Першим Універсалом?» – думаємо ми. Насправді раніше за Україну незалежність при розпаді імперій проголосила лише Фінляндія. Країни Балтії, Центральної Європи та Балкан зробили це вже пізніше за нас. Натомість вони втримали цю незалежність, а ми – ні", – констатував президент, запропонувавши замислитися над причинами поразки держави.

 

Порошенко сказав, що не планує "ставати професором історії", водночас зізнався, що читає мемуари українських лідерів про події столітньої давнини. "Минулого року «Спогадами» Павла Скоропадського я був настільки вражений, що наполегливо радив прочитати її всім політикам, урядовцям, депутатам. Мені ж на день народження подарували контрпропагандистську брошуру Симона Петлюри, яка має символічну назву «Московська воша». Вона, хочу наголосити, зовсім не ксенофобська, бо є в ній і самокритичний розділ «Свої гниди»", – сказав Порошенко.

 

"Грушевський, Скоропадський, Винниченко, Петлюра… Історик, генерал, письменник, публіцист, яких доля висунула на роль батьків-засновників сучасної нації. І у кожного з них – своя правда. Історія не знає умовного способу, але в чому я певний, так це в тому, що, якби всі ці беззаперечно видатні постаті спрацювали як одна команда, Україна не втратила би незалежності. Впевнений у тому, що якби всі ці особистості, беззаперечно видатні постаті, працювали як одна команда, Україна б не втратила своєї незалежності. Я в цьому впевнений напевно. Головне, що не дало тоді постати українській незалежній державі – брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархія", – наголосив Президент.

 

Голова держави закинув тодішнім очільникам схильність до "комуністично-більшовицької демагогії" – "те, що тепер називається популізмом". На його думку, це утруднило процес консолідації нації, натомість розпалюючи класову та соціальну ненависть між різними верствами суспільства.

 

"Фантазії про безбуржуазність української нації; неповага до права власності (прописана, зокрема, в Четвертому Універсалі, – Z); право сили, а не сила права, брак компетентності та управлінського досвіду; перевага ідеологів над технократами – все це аж ніяк не сприяло українському державному будівництву", – констатував Президент.

 

Іншими факторами падіння незалежності Порошенко назвав нестачу зовнішньої підтримки та відсутність війська. "Через брак міжнародної підтримки Україна в ті часи залишилася сам-на-сам з агресором. Власного ж боєздатного війська створити так і не встигли, бо надто пізно втямили, наскільки Україні потрібно військо. Парадокс: але в дні ухвалення Четвертого Універсалу більшовики вже наступали на Київ, лічені дні залишалося жити героям Крут, і навіть це не завадило авторам документа закарбувати на папері свою ідею «розпустити армію зовсім»", – зазначив Порошенко.

 

Президент закликав українців та політиків до єдності, щоб "подолати зовнішню агресію, розбудувати європейську Україну і передати її в надійні руки наших дітей та онуків".

 

22.01.2018