Парубій: Захід сприймає "реінтеграційний закон", Росія – критично проти.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що закон про реінтеграцію Донбасу став "жорсткішим" перед другим читанням, водночас висловив упевненість, що країни Заходу підтримають позицію України.

 

Про це Парубій заявив у спілкуванні з журналістами у четвер, відповідаючи на зауваження щодо того, що текст законопроекту, внесеного на друге читання, відрізнявся від базової редакції, запропонованої Президентом, повідомляє УНІАН.

 

"Справді, Верховна Рада України внесла свої пропозиції і правки... Справді, ми зробили документ жорсткішим", – сказав Парубій.

 

Спікер, зокрема, нагадав про свою позицію щодо того, що в проекті не мають згадуватися мінські угоди. "І вони мають бути вилучені з документа, і так парламент проголосував", – підкреслив голова ВР.

 

Андрій Парубій заявив, що для міжнародних партнерів України закон про реінтеграцію Донбасу є прийнятним.

 

"Перш за все, він для України має значення. І в даному випадку тільки з цього мотиву ми повинні виходити", – наголосив голова ВР. 

 

Парубій нагадав, що в законі йдеться про визнання Росії агресором, запроваджується низка організаційних моментів, зокрема щодо єдиного центру управління усіма силами безпеки в районі проведення АТО.

 

"В законі вводиться термін "військової операції", яка може бути замінена на формулювання "АТО", яка була прийнята у 2014 році", – сказав спікер.

 

Так, з його слів, міжнародні партнери України, які спершу "з певною осторогою ставилися до цього закону", на завершальному етапі його обговорення "з розумінням підійшли до прийняття цього закону". "Для наших партнерів – США і Євросоюзу – цей законопроект не є критичним. Він є прийнятним і зрозумілим. А звичайно, що Російська Федерація, це було видно по телеканалах, просто бісилася від прийняття цього закону і по всіх новинах вони розгорнули цілу пропагандистську кампанію для неприйняття цього закону", – зауважив голова ВР.

 

"Найбільший острах, що в законі, в тому числі, передбачено і можливість проведення військової операції на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. І звичайно, для них цей законопроект – критично негативний, і вони неодноразово це демонстрували в останні дні по своїх телеканалах і всіляко намагалися зробити усе можливе, щоб цей закон не був прийнятий, через своїх, в тому числі, і агентів впливу", – певен Парубій.

 

18.01.2018