Луценко планує спецконфіскацію ще 3 млрд грн у першому півріччі.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що правоохоронні органи мають намір здійснити спецконфіскацію ще 3 млрд грн у першій половині 2018 року.

 

Про це Генпрокурор заявив під час засідання парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони в середу в Києві, звітуючи перед депутатами про обставини спецконфіскації $1,5 млрд за рішенням Краматорського суду, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Нагадаємо, скандал загострився після публікації розслідування на цю тему інтернет-сайтом Al Jazeera.

 

"Ми плануємо здійснити спецконфіскацію ще 3 млрд грн – у першій половині цього року. Як, де й коли – я не розголошуватиму в інтересах слідства", – сказав Генпрокурор.

 

Луценко зазначив, що банки мають право виконувати рішення судів як самостійно, так і через припис виконавчої служби. "Учора я звернувся до прем'єр-міністра і попросив узяти під особистий контроль діяльність виконавчої служби, яка має забезпечити цю спецконфіскацію", – поінформував він.

 

Генпрокурор додав, що не допустить скасування судових рішень і повернення коштів винуватцям. "Спроби представників офшорних компаній, які співпрацювали з ОЗУ Януковича, наштовхуються на українські закони, які унеможливлюють їхню участь у скасуванні рішення судів. Так працює система в усьому ЄС. Тому зловмисники мають один вихід – дискредитувати дії прокуратури та Краматорського суду і спробувати забрати в України гроші через рішення в іноземних юрисдикціях. Тому запущено кампанію з дискредитації, спрямовану на повернення коштів злочинцям. Цього не буде", – вважає Луценко.

 

Юрій Луценко закликав прийняти окремий закон про спецконфіскацію, а противників назвав "захисниками Януковича". "Цей закон остаточно унеможливив би спекуляції захисників Януковича, тому я закликаю народних депутатів ухвалити цей закон", – сказав він.

 

Генеральний прокурор заявив, що якби не рішення Краматорського суду в квітні 2017 року, то гроші з рахунків оточення Віктора Януковича могли вийти з-під арешту.

 

"Я вам відверто скажу, що навіть ці $1,5 млрд як мінімум тричі стояли перед загрозою зникнення або частини, або навіть усього комплексу", – сказав Луценко.

 

Він зазначив, що чинилося багато спроб прийняти рішення, за яким можна було б вивести ці кошти. "Якби ми цього не зробили у квітні минулого року й тягнули далі, то я практично не сумніваюся, що більшість коштів було б рішеннями тих чи інших інститутів виведено з-під арешту", – виправдався Луценко.

 

Генпрокурор повідомив, що повний текст рішення Краматорського суду щодо спецконфіскації зберігається в будівлі Генпрокуратури, проте його засекречено. "Рішення Краматорського суду міститься в таємній кімнаті Генпрокуратури. Я закликаю всіх не сприяти членам ОЗУ Януковича, зокрема і шляхом надання йому можливості ставити під сумнів рішення українського суду, яке набуло законної сили", – сказав він.

 

Генпрокурор зазначив, що зловмисники всіляко намагаються повернути конфісковані кошти, "зокрема, шляхом шпигунства отримати документ, можливо, навіть не справжній, і в іншій країні спробувати знайти свій суд, який реалізує їхні плани".

 

Юрій Луценко додав, що рішення Краматорського суду не єдине, а існування схеми розкрадання державних коштів через "банду Януковича" підтверджено 30 ухваленими судом вироками.

 

"Завдяки мозковому штурму всіх причетних до трирічної роботи осіб ми визначили правильний напрям, його результатом стали 30 судових вироків. За цими вироками засуджено 30 осіб – учасників злочинної схеми розкрадання, відмивання коштів у сумі $1,5 млрд. Від керівників маленьких підприємств, з яких розпочиналося відмивання коштів, до першого заступника міністра економіки. Усі вони засуджені та визнані членами ОЗУ, яке очолював Янукович, що завдали збитків державі у розмірі $1,5 млрд", – сказав Луценко.

 

Зі слів керівника ГПУ, цими судовими рішеннями встановлено понад 500 суб'єктів господарювання української та іноземної юрисдикції, "які брали участь у розкраданні та відмиванні коштів для ОЗУ Януковича".

 

"Кошти відмивалися на території країн Азії, на Кіпрі, в Латвії і потім заводилися в українські банки, де під тиском членів ОЗУ оформлялися облігації внутрішньої державної позики, які приносили 9% річного доходу у валюті. Цю схему підтвердили 30 рішень українських судів", – додав Генпрокурор. 

 

18.01.2018