ГПУ не підтверджує достовірність вироку щодо "грошей Януковича", оприлюдненого Al Jazeera.

 

Генеральна прокуратура України не може коментувати автентичність тексту вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року про спецконфіскацію $1,5 млрд злочинної організації колишнього президента України Віктора Януковича, оприлюдненого телеканалом Al Jazeera.

 

Про це сказав заступник генерального прокурора України Євген Єнін на брифінгу в Києві у четвер, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати той документ, який було оприлюднено в результаті розслідування Al Jazeera. Зверну вашу увагу на те, що зазначений документ не має ні підписів, ні печаток", – сказав Єнін.

 

З його слів, справжність документа буде підтверджено згодом, після проведення відповідного аналізу компетентними органами.

 

Він сказав, що текст рішення Краматорського районного суду про спецконфіскацію $1,5 млрд засекретили через слідчі дії і захист учасників процесу.

 

"Нашому слідству відомо набагато більше, ніж викладено у статті Al Jazeera, але на сьогоднішній день в інтересах слідства ми не можемо розповісти це все зараз", – запевнив заступник генпрокурора.

 

Пояснюючи причини засекречування рішення суду, заступник генпрокурора зазначив: "У жодному разі не для того, щоб прикрити когось із посадових осіб або якихось окремих комерційних структур... Ми мотивували своє рішення тим, що за абсолютною більшість зазначених компаній на сьогоднішній день тривають активні слідчі дії, зокрема в міжнародній юрисдикції за допомогою каналів міжнародної правової допомоги".

 

Зі слів Єніна, мета правоохоронних органів і всього суспільства – оперативне й об'єктивне розслідування злочину і притягнення до відповідальності "топових архітекторів зазначених схем".

 

Представник ГПУ переконує, що оприлюднення рішення для публіки не сприяє досягненню цієї мети.

 

"Що стосується рішення суду, ми переконані в тому, що воно є абсолютно законним. Не можу зараз розкривати всіх деталей, хочу лише зазначити, що це рішення не єдине, що дозволило нам конфіскувати зазначені кошти. Цьому рішенню передували близько 30 вироків щодо інших учасників злочинної групи", – виправдовується Єнін.

 

З його слів, у цьому судовому процесі в сторони обвинувачення була дуже сильна позиція. "Ми готові до будь-яких судів як в Україні, так і за межами нашої держави. І ми з задоволенням дізнаємося про реальне походження цих коштів", – підсумував Єнін.

 

11.01.2018