Клімкін привітав нового міністра закордонних справ Польщі.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін привітав Яцека Чапутовіча з призначенням на посаду голови МЗС Польщі. 

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у twitter.

 

"Вітаю пана міністра Я[цека] Чапутовича з призначенням на посаду керівника МЗС Польщі. Розраховую на плідну співпрацю для зміцнення стратегічного партнерства між Україною та Польщeю. Дружба між нашими країнами і народами є величезною спільною цінністю, ми приречені на успіх!" – прокоментував Клімкін.

 

Нагадаємо, напередодні в уряді Польщі відбулися зміни: портфелі втратили вісім міністрів (троє з них зазнали ротації), зокрема одіозний міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський.

 

Яцек Чапутовіч – 62-річний професор політології і випускник аспірантури в Оксфорді.

 

З МЗС та держслужбою він пов'язаний віддавна – з 1990 року був директором консульського та міграційного департаменту (до 1992 року), а в 2006–2008 – департаменту стратегії і планування зовнішньої політики. Потім був головою адміністративної ради Європейського інституту держуправління у Маастрихті (2006–2010), а в 2008–2012 роках – також і директором Національної школи державної адміністрації. Від січня 2017-го – директор дипломатичної академії МЗС.

 

В 2014 році був також членом програмної ради PiS.

 

В антикомуністичному русі – з 1970-х років, був у "Солідарності" і русі "Свобода і мир". В 1988–1990 роках був одним із 135-ти членів громадянського комітету "Солідарність". 

 

Власне Чапутовіч є автором відомої статті в тижневику "Do Rzeczy", в якій доводив, що вибір Дональда Туска на другий термін на пост голови Європейської Ради відбувся з порушеннями чинного законодавства.

 

Попередньо спекулювали, що Вітольда Ващиковського має замінити Кшиштоф Щерський з канцелярії президента. Однак цей політичний трансфер не відбувся, і Матеуш Моравєцький змушений був швидко знайти кандидата, добре підготовленого до виконання функцій глави МЗС, а також прийнятного як для Ярослава Качинського, так і для Анджея Дуди.
 

 

10.01.2018