Порошенко підписав закон про медичну реформу.

 

Президент України Петро Порошенко підписав базовий закон для медичної реформи – "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

 

Про це він повідомив під час своєї поїздки на Одещину, інформує прес-служба АП.

 

Голова держави зазначив, що ситуація в галузі "не може далі залишатися такою, як вона є зараз".

 

"Не реформувати медицину неможливо. Умови, в яких функціонувала медицина, є неприйнятними – починаючи від якості медичного обслуговування, і закінчуючи мотивацією медичного працівника. І рівень заробітної плати, і ставлення до медичного працівника було абсолютно неприйнятним", – констатував Порошенко.

 

Президент поскаржився, що прийняття рішення про підписання закону було складним для нього, бо є застереження.

 

"Для мене як для Президента це рішення не просте. Тим не менш, я прийняв рішення його підписати. І, підписуючи його, я підтримую необхідність реформ у сфері охорони здоров’я, важливість дотримання права кожного українського громадянина на якісну медичну допомогу", – сказав Порошенко.

 

Зокрема, президент стурбований фінансовим пакетом: він застеріг, що у розрахунку тарифів і уряд, і профільне міністерство мають бути обережними, "щоб не порушити прав громадян і в той же час врегулювати бюджетні питання". "Очікую, що поняття «медична послуга», «пролікований випадок», «відвідування лікаря на первинному рівні» – ще раз кажу, питання формування тарифів – таких питань багато і лікарі, і пацієнти мають право отримати відповіді на ці питання якнайшвидше", – сказав Порошенко.

 

При цім Президент вважає, що настав час визнати: поняття про безкоштовну медицину – міф, адже насправді вона є коштовною.

 

Підсумовуючи свої зауваження, він сказав, що то не є підставою "для того, щоб ми блокували медичну реформу, для того, щоб ми не просували реформування медичної галузі".

 

Порошенко зазначив, що "тепер м’яч на полі міністерства при прискіпливій увазі уряду".

 

Нагадаємо, ще 19 жовтня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", який є базовим для проведення медичної реформи в Україні.

 

21 грудня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун закликала Президента підписати закон, аби уряд встиг до Нового року підготувати нормативну базу для початку реформи.

 

"Ми 27 грудня плануємо «медичний» Кабмін, де ми будемо представляти всі підзаконні акти, які мають бути прийняті на рівні уряду. Заохочуємо Президента зробити це якнайшвидше – сьогодні-завтра, бо без закону ми навіть не можемо пустити ці підзаконні акти через наше та інші міністерства на візування", – сказала Супрун на брифінґу.

 

Вона нагадала, що відтоді, як Верховна Рада ухвалила медреформу, минув 61 день, але Міністерство охорони здоров'я без підпису Президента не може рухатися далі. У цьому контексті Супрун зауважила, що пенсійну реформу Президент підписав через 5 днів після голосування за неї у парламенті; освітню, "яка була трошки контроверсійною", – через 20 днів. "Ми знаємо, що ви підтримуєте реформу, ми знаємо, що є другий закон "Про сільську медицину", який також ще не підписаний. Дайте нам шанс попрацювати – ми готові", – звернулася в. о. міністра до голови держави.

 

Попри заклик пані Супрун, Порошенко не підписав закон до урядового засідання, і 27 грудня Кабмін прийняв пакет нормативних актів з приписом, що вони вступлять в силу після підписання Президентом належного закону.

 

28.12.2017