Прикордонна служба почне випробовувати "біометрику" на російському кордоні у середу.

 

Помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян повідомив, що біометричний контроль на кордоні з Росією запрацює з 27 грудня, наразі у тестовому режимі.

 

Про це Слободян сказав у коментарі телеканалу "112-Україна".

 

Зі слів речника Прикордонслужби, мобільні комплекси з біометричним контролем розмістять на пунктах пропуску з найбільшим трафіком, а місце їхньої дислокації змінюватиметься.

 

"Мобільні комплекси зможуть пересуватися з місця на місце. 27 числа у тестовому варіанті ми спробуємо використовувати їх на різних ділянках україно-російського кордону, щоб протестувати саму систему, подивитися готовність наших робочих місць до більш масштабного старту 1 січня. Від завтрашнього дня ці мобільні комплекси можуть використовуватися на україно-російській ділянці кордону на пунктах пропуску. Вони до нового року будуть змінювати свою дислокацію і будуть використовуватися там, де буде більший трафік; по-друге, там, де буде необхідність у їх застосуванні, на напрямках зосередження основних зусиль. Звичайно, це будуть і основні пункти пропуску: "Гоптівка" на Харківщині, "Бачівськ" на Сумщині, тобто там, де розташовано основні стратегічні магістралі", – розповів він.

 

Слободян зазначив, що прикордонники будуть готові до повноцінного запуску біометричного контролю на кордоні до 1 січня.

 

"Зараз тривають останні технічні приготування; звісно, що обсяг роботи, який необхідно було виконати протягом останніх чотирьох місяців, досить великий. Це не тільки облаштування КПВВ необхідною апаратурою, а й створення системи передачі цієї інформації... Не скажу, що станом на 26 число ми готові на 100%, але до 1 січня ми будемо готові на 100% для запуску цієї системи", – запевнив Слободян.

 

Він також зазначив, що на пунктах пропуску в районі проведення АТО біометрична перевірка російських громадян відбуватися не буде – вони не зможуть перетнути КПВВ, якщо заїхали з непідконтрольної території.

 

25.12.2017