США мають намір поставити Києву протитанкові ракети.

Напередодні американський президент Дональд Трамп уже санкціонував продаж Україні стрілецької зброї.

 

 

Як повідомив у суботу, 23 грудня, телеканал ABC News, глава Білого Дому Трамп має намір схвалити продаж Україні протитанкових ракет. Телеканал зазначає, що це стане серйозним посиленням якісної складової поставок летального озброєння Києву, яке може бути використане в бойових діях на сході України. Якщо Трамп підпише документ, він буде поданий до Конґресу США, де розглядатиметься протягом місяця. Обов'язки щодо виконання угоди, якщо вона пройде всі інстанції, ляжуть на Державний департамент Сполучених Штатів.

 

Прес-служба Держдепартаменту підтверила, що Вашінґтон дійсно планує поставляти до України «оборонні засоби підвищеної сили». «Підтримка США за суттю свого спрямування має суто оборонний характер; як ми вже підкреслювали, Україна є суверенною країною, що володіє правом захищати себе», – йдеться також у заяві зовнішньополітичного відомства США.

 

Сума угоди становить приблизно 47 мільйонів доларів. Передбачається, що Україні буде надано 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок. Ймовірно, що це будуть саме ракетні комплекси Javelin, про які Київ з Вашинґтоном намагаються домовитися вже протягом трьох минулих років. Експерти передбачають, що ці поставки спричинять жорстку реакцію Москви й перешкодять задекларованим планам Дональда Трампа налагодити відносини з Росією.

23.12.2017