Дональд Трамп санкціонував поставки летальної зброї Україні.

Щоправда, наразі йдеться лише про легку стрілецьку зброю.

 

 

Про те, що адміністрація президента США схвалила перші комерційні поставки летальної оборонної зброї українській армії, повідомила в четвер, 21 грудня, газета The Washington Post. Це рішення, як зазначає видання, йде врозріз як з практикою адміністрації екс-президента Барака Обами, так і з духом закликів президента Трампа щодо потепління відносин між США і Росією.

 

Поставки летальної зброї Києву підтримали провідні радники з питань безпеки американського уряду і Конгресу США. Водночас експерти в коментарі для видання зазначають, що це може серйозно ускладнити майбутні стосунки Вашінґтона з Москвою.

 

Представники адміністрації Білого дому підтвердили The Washington Post, що Держдепартамент раніше в цьому місяці схвалив ліцензію на комерційний експорт в Україну снайперських гвинтівок M107A1, а також амуніції, комплектуючих і відповідного інструментарію. Обсяг продажів оцінюють в 41,5 мільйона доларів.

 

Запланована до продажу зброя покликана компенсувати вразливість українських військ, які воюють з підтримуваними Москвою сепаратистами на сході України. При цьому нині відсутня санкція на експорт важчого озброєння, зокрема протитанкових ракет Javelin, на поставках яких наполягав уряд України.

 

Конгрес США проголосував за надання Україні летальної зброї ще 2014 року, проте адміністрація Обами систематично зволікала з ухваленням рішення про початок поставок. Це сприймалося як фактичне небажання надавати летальну зброю українським військовикам.

21.12.2017