Україна згодна на імпорт російського газу за рахунок "стокгольмського" боргу.

 

Компанія "Нафтогаз України" висловила згоду розпочати імпорт російського газу в Україну для своїх потреб за рахунок боргу, котрий стоїть перед "Газпромом" за підсумками розгляду позову у Стокгольмському арбітражі.

 

Про це повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, коментуючи підсумки нового раунду переговорів із РФ. Зі слів Вітренка, розмова відбулася на прохання Європейської комісії з метою пересвідчитися в можливості врегулювання питань минулого та поточного Стокгольмського арбітражу, оскільки "Газпром" включає ці судові процеси в "пакет" для переговорів щодо транзиту.

 

 

"Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що готові розглядати можливість отримати газ від "Газпрому" у рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу ($3 млрд). Ми також готові відкликати свої позовні вимоги у новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який покриватиме усі витрати, і якщо "Нафтогазу" буде компенсовано невиконання "Газпромом" своїх зобов’язань за поточними контрактами", – зазначив Вітренко.

 

"Тепер ми готові повертатися до тристоронніх переговорів та розповідати європейцям, як ми сумлінно та добросовісно обговорювали ці питання", – резюмував він.

 

Натомість прем'єр-міністр Росії Дмітрій Мєдвєдєв заявив про те, що врегулювання розбіжностей з питань постачання і транзиту газу через Україну можливе тільки за "нульовим варіантом".

 

"Неможливо щось нав'язати. Неможливо сказати, що у вас з наступного року транзитний тариф зріс уп’ятеро. Ну не буде тоді нічого. Неможливо домовитися щодо газу і водночас сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші за усіма судовими рішеннями", – сказав Мєдведєв, згідно з повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

"Хочуть вони цього чи ні (Мєдвєдєв має на увазі Україну, – Z), очевидно, що в цьому разі необхідно прийти до якогось нульового варіанту. Подобається цей вислів чи ні, але це має бути взаємовигідне рішення для двох сторін", – сказав прем'єр РФ.

 

Юрій Вітренко, коментуючи захцянки Росії щодо "нульового варіанта", наголосив, що "домовлятися" – означає закласти механізм вирішення спорів. З його слів, такий механізм, власне, вже закладено в угодах – це і є Стокгольмський арбітраж.

 

"Газпром" за контрактом брав з України ціну вищу, ніж у Європі! – нагадує Вітренко. – Також Стокгольмський арбітраж визнав, що "Газпром" недоплачував за транзит. Тобто Україна переплачувала за газ і недоотримувала за транзит. Підверджено міжнародним арбітражем".

 

Вітренко вважає рішення Стокгольмського арбітражу важливим для гідності українців через те, що Москва роками принижувала Україну, "несправедливо звинуваючи у тому, що ми недоплачували Росії за газ".

 

"Тому "нульовий варіант" – це передусім виконати рішення арбітражу, щоб заборгованість "Газпрому" перед "Нафтогазом" дорівнювала нулю... Забути про невиконання домовленостей з боку "Газпрому", простити "Газпрому" 3 мільярди доларів і забрати позовні вимоги в новому арбітражі без адекватної компенсації є неможливим варіантом", – наголосив Вітренко.

 

09.12.2019