Порошенко подякував ООН за те, що не дає закрити "кримське питання".

 

Президент України і Міністерство закордонних справ привітали ухвалення на Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй оновленої резолюції "Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".

 

"Вдячний справжнім друзям українського Криму – як співавторам резолюції, так і тим, хто підтримав її своїми голосами. Попри гібридні спроби Москви закрити «кримське питання», міжнародний фронт з деокупації Криму міцніє. Попри жорстокі репресії Кремля, людської волі і гідності не зламати. Попри відверті маніпуляції, злочинів Кремля не приховати. Як і не уникнути міжнародної відповідальності за них – ні замовникам, ні організаторам, ані виконавцям", – прокоментував Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

 

"Вівторкова резолюція – це потужний сигнал агресору як окупаційній владі, що за нами верховенство міжнародного права, правда і справедливість", – ідеться у коментарі голови держави.

 

Міністерство закордонних справ України у своїй офіційній заяві назвало ухвалення резолюції "логічним і послідовним підтвердженням рішучої позиції міжнародного співтовариства на підтримку територіальної цілісності України".

 

МЗС нагадує, що ООН окреслила цю позицію ще у резолюції 68/262, схваленій у 2014 р., та розвинула у резолюції ГА ООН 71/205 у 2016 р.

 

"Системне невиконання Російською Федерацією попередньої резолюції Генеральної асамблеї ООН, недопуск міжнародних моніторингових механізмів на територію АРК призводить до значного погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. Тому Генасамблея продовжує тримати ситуацію на контролі", – йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

 

МЗС зазначає, що нова резолюція містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополя як частини території України; засуджує тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією та не визнає спроби його анексії державою-окупантом.

 

"Ми вдячні, що цього року Генасамблея також висловилась на підтримку зусиль із звільнення Криму з-під російської окупації", – наголосили у Міністерстві закордонних справ.

 

МЗС вважає важливим, що резолюція має посилання на Женевські конвенції 1949 року та додатковий протокол 1977 року.

 

"Росія мусить дотримуватися зобов’язань держави-окупанта в умовах збройного конфлікту, зокрема щодо гуманного поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, захисту його прав згідно з міжнародним гуманітарним правом", – підкреслили у відомстві Павла Клімкіна.

 

Міністерство підтримало заклик Генасамблеї ООН щодо проміжного рішення (наказу) Міжнародного суду ООН у справі Україна проти РФ від 19 квітня 2017 року, якого досі не виконала Росія, а також вимогу забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, на тимчасово окупований півострів.

 

"Фіксація та засудження в резолюції ГА ООН системних порушень прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою, у т.ч. позасудових страт, викрадень людей, політично вмотивованих переслідувань, обмежень базових політичних прав жителів Криму, має стати важливим кроком на шляху до відстоювання прав і громадянських свобод громадян України, що опинилися в окупації", – зазначили у МЗС.

 

Зовнішньополітичне відомство резюмує: "Широка підтримка нашої позиції у питанні Криму свідчить, що міжнародне співтовариство надіслало чіткий сигнал російській окупаційній владі – питання Криму не закрите, світ уважно спостерігає за діями окупанта, а отже, винні у переслідуваннях та порушеннях прав кримчан обов’язково зазнають відповідальності. Держава-агресор має припинити на тимчасово окупованій нею території свавілля та забезпечити дотримання міжнародного права".

 

Офіційно Україна висловила подяку кожній державі, яка віддала свій голос за Резолюцію ГА ООН "Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)", зокрема всім співавторами із 42 держав. "Наступним кроком має стати деокупація півострова. Основа сьогодні вже закладена", – вважають у МЗС.

 

20.12.2017