Генасамблея ООН визнала Росію «державою-окупантом».

Такий термін міститься в оновленій резолюції ґрнеміуму щодо анексованого Криму.

 

 

Генеральна асамблея ООН у вівторок ввечері, 19 грудня, ухвалила резолюцію, в якій засуджується порушення прав людини і «незаконне встановлення Російською Федерацією законів, юрисдикції і управління» в Криму. Росія в документі названа «державою-окупантом» (occupying power). У документі засуджено «тимчасову окупацію Російською Федерацією частини території України – Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». Також там наголошено, що ООН «не визнає анексії» півострова.

 

У документі також міститься заклик до Росії «вжити всіх необхідних заходів для того, щоб негайно покласти край всім порушенням і утискам прав людини щодо мешканців Криму», зокрема, «безпідставних затримань, катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження» , а також «скасувати все дискримінаційне законодавство» – цитує документ на своєму сайті RadioFreeEurope/RadioLiberty.

 

Текст резолюції запропонувала Україні в кооперації з тридцятьма країнами. За ухвалення документа проголосувало 70 держав, проти – 26, в тому числі Росія, Білорусь, Вірменія, Венесуела, Індія, Казахстан, Китай, КНДР, Куба і Сербія. Ще 76 країн утрималися.

 

У грудні минулого року Генасамблея ООН вже ухвалювала аналогічну резолюцію про становище в царині прав людини в Криму і Севастополі. У документі засуджувалися «утиски прав людини і дискримінаційні заходи» з боку «російської окупаційної влади» на анексованому півострові.

20.12.2017