Наступного року запрацює пілотний проект з трупного донорства.

 

У 2018 році в Україні стартує пілотний проект із трансплантації органів від померлих донорів. Його розпочнуть із пересаджування нирки і будуть апробувати на базі чинних центрів трансплантації. Один з таких центрів – львівський, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, передає Твоє місто з посиланням на Інтерфакс-Україна.

 

«Поки що ми говоримо про апробацію системи в шести центрах, де теоретично можна проводити трупну трансплантацію: у Запоріжжі, Києві, Дніпрі, Харкові, Львові та Одесі. Там вже існують певні списки очікування, фахівці. Хоча спеціальна апаратура для констатації смерті мозку є не скрізь. Та й анестезіологів ще треба навчити працювати з нею, адже вони цього раніше ніколи не робили», – говорить Олександр Лінчевський.

 

За його словами, нині Запоріжжя – єдине місто в Україні, де проводять трансплантацію від померлих донорів, а це всього 4-6 пацієнтів на рік. Із 1 січня в інших містах система не запрацює в повному обсязі, оскільки за закон про трансплантацію поки що проголосували тільки в першому читанні.

 

На 2018 рік в бюджеті вже закладені 112 млн грн на проект із трансплантації нирки.

 

«Ми передбачили в бюджеті на 2018 рік кошти на пересадження нирки. Приблизно такі ж суми плануємо на наступні два роки. Але, відверто кажучи, успіх цієї програми залежить від роботи на місцях, від лікарів та керівництва медзакладів. Міністерство робить усе, що від нього залежить: готуємо нормативні акти, переконуємо в необхідності ухвалення закону, домагаємося фінансування, розробляємо порядок його використання тощо. Нам ще доведеться навчитися мотивувати лікарів та лікарні», – каже Олександр Лінчевський.

19.12.2017