Із могили Коцюбинського викрали пам'ятник.

 

Злочинці викрали пам'ятник українському письменнику Михайлові Коцюбинському із його могили у Чернігові.

 

Як повідомила аґенція "Укрінформ", поліція відкрила кримінальне провадження за фактом наруги над похованням.

 

 

"Зранку нам надійшла інформація про викрадення погруддя з могили Михайла Коцюбинського. На місці працювала слідчо-оперативна група. За фактом злочину відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 Кримінального кодексу України", – повідомила старший інспектор Чернігівського відділу поліції Наталія Човпило.

 

Поліція з'ясовує обставини скоєння злочину та шукає свідків.

 

Як повідомив сайт ЧЕline з покликом на департамент культури Чернігівської ОДА, монумент викрали минулої ночі. "Вчора ми тут проводили екскурсію. Була делегація із Криму. Всі вражалися творчістю цього письменника. А сьогодні сталася така жахлива подія", – прокоментувала завідувачка відділу в департаменті Лариса Латіна.

 

Злочинці для того, аби забрати погруддя цілісним, постелили на гранітні плити солому. Монумент бронзовий. Його вага – приблизно центнер.

 

Поліція наразі з'ясовує офіційний статус монумента. Водночас, як сказав прямий нащадок письменника Ігор Коцюбинський, погруддя не мало жодного пам'яткоохоронного статусу.

 

 

"Нікому це не потрібно було. Він ні в кого не був на балансі. Це не потрібно було ні адміністрації, ні міській раді тим паче", – поскаржився Коцюбинський.

 

Михайло Коцюбинський похований на Болдиній горі. Пам'ятник на його могилі встановили у 1955 році. Авторами монумента були внук письменника Флоріан Коцюбинський, відомі майстри Семен Андрейченко і Яків Ковбаса.

 

18.12.2017