Протягом року органи влади провели 45 закупівель з порушеннями.

 

За період з листопада до грудня Центр громадського моніторингу та досліджень оскаржив 45 закупівель у 18 замовників, що проводили з використанням системи ProZorro. Загальна  вартість оскаржених закупівель становить 169 278 636, 43 грн, інформує Центр.

 

Так, оскаржено 10 закупівель ЛКП «Львівелектротранс»  на загальну суму  22 млн 791 тис. грн. Комунальне підприємство купувало запасні частини до трамвайних колій, залізничне обладнання, обладнання для двигунів, інші спеціалізовані деталі для транспортних засобів. Тендерна документація за всіма процедурами відкритих торгів не відповідала вимогам статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі»: учасники закупівель не мали можливості якісно підготувати свої пропозиції для участі у тендерах ЛКП «Львівелектротранс».

 

Масштабна закупівля з реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру також відбулася з порушеннями законодавства. Так, у лютому управління капітального будівництва ЛОДА визначило переможцем ТОВ «БК «Прогрестехбуд», що у своїй тендерній пропозиції надало неповну інформацію про працівників, технічне забезпечення, а також не надало низки довідок, яких вимагав замовник. Попри неповну тендерну пропозицію, УКБ ЛОДА віддало компанії замовлення на понад 82 млн грн.

 

Експерти Центру громадського моніторингу та досліджень також оскаржили  дві закупівлі УКБ ЛОДА з «будівництва школи в селі Нижня Яблунька» та «завершення будівництва школи в селі Пристань». Загальна вартість цих закупівель становить 32 477 408 грн.

 

Оскаржено і закупівлю Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. Так, у серпні військові провели закупівлю «овочів, фруктів та горіхів», запланована вартість якої становила 3 641 700 грн.

 

Також оскаржено участь пов’язаних осіб та можливу змову на торгах Львівського науково-дослідницького інституту експертиз та управління СБУ у Львівській області.

 

КЗ ЛОР «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» у вересні здійснив закупівлю з «реконструкції оперативно-диспетчерської служби» вартістю 8 300 000 грн. Замовник встановив неправомірні вимоги у тендерній документації та визначив переможцем учасника, пропозиція якого не відповідає вимогам замовника.

 

У вересні управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради незаконно відхилило двох учасників торгів з найдешевшими пропозиціями.

 

Загалом в області найбільшими порушниками є відділи освіти районних державних адміністрацій.

 

Так, закупівлі з порушеннями провели у відділах освіти Городоцької, Сокальської, Кам’янка-Бузької, Бродівської, Буської, Радехівської, Турківської і Миколаївської РДА.

 

Типовими порушеннями у закупівлях освітян стали неправомірні вимоги у тендерній документації, визначення переможця, пропозиція якого не відповідала вимогам замовника, а також неправомірне відхилення найдешевших пропозицій.

 

Центр громадського моніторингу та досліджень щодо цих закупівель звернувся до Державної аудиторської служби.

18.12.2017