Тимошенко очолила рейтинґ найбільш брехливих політиків.

 

Дослідження фактчекінгового проекту VoxCheck некомерційної організації VoxUkraine показало, що серед українських політиків найрідше каже правду Юлія Тимошенко. Окрім лідерки партії "Батьківщина", до топ-5 брехунців увійшли лідер партії "За життя" Вадим Рабинович і двоє його колег із фракції "Опозиційний блок" – Юрій Бойко та Олександр Вілкул. На почесне 5-те місце заслужив голова фракції Олег Березюк із "Самопомочі". Відтак найбільшими обманщиками українського політикуму виявилися опозиціонери.

 

Результати досліження у своєму найсвіжішому числі оисує журнал "Новоє врємя".

 

З вересня 2017 року, тобто від початку політичного сезону, фактчекінговий проект VoxCheck некомерційної організації VoxUkraine протягом двох місяців стежив за висловлюваннями двох десятків топових політиків України: Президента, прем'єр-міністра, лідерів і спікерів усіх парламентських фракцій, деяких самовисуванців, а також ключових представників позапарламентської опозиції. Аналітики зібрали для верифікації 424 цитати. Лише третина виявилися дійсно правдивими.

 

 

Так, за два місяці VoxCheck зібрав 46 фактичних цитат Тимошенко, які перевірили. З них лише чотири були правдивими – менш ніж 10%. Контент-аналіз, спрямований на оцінку емоційного забарвлення, виявив, що 95% цитат Тимошенко є негативно зарядженими. "Зубожіння", "геноцид", "знищення людей" – її улюблені фрази.

 

Водночас Тимошенко як політик-професіонал зазвичай працює з правдивою інформацією: 70% її цитат містять коректні дані, але в половині випадків вона ними маніпулює.

 

 

Найважче викрити в брехні було прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який перебуває на останній, відповідно – найбільш конструктивній, позиції рейтинґу. Трохи "простіше" в цьому плані з Президентом Петром Порошенком і одним із його головних ворогів Міхеїлом Саакашвілі. Також схильний говорити правду мер Львова Андрій Садовий, який опинився на умовному четвертому місці в списку найбільш правдивих топ-політиків країни.

 

Зі слів експертів, Гройсман узяв гору тим, що він здебільшого говорить про виконану урядом роботу, описує законопроекти, ініційовані Кабміном. "Ми побудували, ми запустили, ми ініціювали", – оце наратив прем'єра. Риторика Гройсмана, як і Порошенка, містить багато статистики й суцільний позитив – негативних подій нібито нема. Вони також намагються уникати дражливих тем – наприклад, про проблеми з корупцією чи провал приватизаційної політики – де, очевидно, довелося би брехати.

 

15.12.2017