У Білорусі засуджено бойовика «ЛНР».

Це перший в країні судовий вирок за найманство й участь в українському конфлікті, пов'язаний із реальним позбавленням волі.

 

                                                    Віталій Котлобай

 

Обласний суд білоруського міста Гомеля покарав двома роками колонії 29-річного громадянина Білорусі Віталія Котлобая за участь у військовому формуванні на території самопроголошеної «Луганської народної республіки» – повідомило видання «Наша Ніва». Законодавство Білорусі забороняє участь громадян у військових конфліктах за кордоном без дозволу на те влади.

 

29-річного гомельчанина вислідили білоруські спецслужби, місцевий Слідчий комітет зібрав докази його протиправної діяльності. З'ясувалося, що Котлобай через російський прикордонний пункт потрапив на територію самопроголошеної «ЛНР» влітку 2015 року, вступив там в збройне формування – козачий полк. Він був зарахований рядовим, мав службове посвідчення, бойову зброю, однострій і майже рік брав участь у військових діях. Додому в Гомель Котлобай повернувся на початку 2017 року.

 

Сам же Котлобай запевняв, що зброї не мав, у військових діях участі не брав, не є військовослужбовцем. За словами молодої людини, він як член одного з російських громадських об'єднань був відправлений з гуманітарною місією на територію України, яка контролюється силами «ЛНР». Там він, нібито, збирав і розподіляв гуманітарну допомогу, знімав інформаційні ролики і брав участь у створенні бази даних військовослужбовців двох інших збройних підрозділів «ЛНР». А форму і службове посвідчення, як запевняв суд обвинувачений, йому видали в російській Ростовській області для безперешкодного проїзду через блок-пости на території «ЛНР».

 

Гомельський обласний суд визнав громадянина Білорусі винним в участі у збройному формуванні на території іноземної держави без уповноваження держави-батьківщини. 29-річного гомельчанина засуджено до двох років позбавлення волі в колонії загального режиму. Максимальне покарання за інкримінованою статтею в Білорусі становить п'ять років.

15.12.2017