Вакарчук зрікся участі у президентських виборах.

 

Український музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук заявив, що не має інтересу до участі у президентських виборах.

 

Про це Вакарчук сказав у своєму зверненні, записаному у Стенфордському університеті.

 

"Я впевнений, що те, якою буде наша батьківщина, є значно важливішим, ніж те, хто її очолюватиме. Ви добре знаєте, що я ніколи не заявляв про свої президентські амбіції. Я не збираюся цього робити і сьогодні. Влада як така мене не цікавить", – запевнив Вакарчук.

 

Святослав каже, що поява його прізвища в соціологічних анкетах є випадковою. "Я ніколи не співпрацював з жодним політтехнологом і не обговорював з ними жодних навіть гіпотетичних політичних планів. Я ніколи не замовляв жодній соціологічній компанії досліджень на тему своїх президентських чи інших політичних рейтингів. І взагалі, до публікацій таких рейтингів я ставлюся стримано, ще більш стримано – до їх обговорення, бо вважаю, що в країні зараз є точно важливіші речі для обговорення", – ствердив Святослав.

 

Вакарчук запевняє, що його не цікавить політична кар'єра. "Я ніколи не давав жодних обіцянок політикам чи бізнесменам. І, чесно кажучи, з посмішкою ставлюся до конспірологічних теорій, що, мовляв, мене хтось фінансує, веде, або хтось за мною стоїть або хтось мною маніпулює. Я є абсолютно самостійною, самодостатньою і фінансово незалежною людиною", – зазначив Вакарчук.

 

Лідер рок-групи "Океан Ельзи" наголосив, що заробив свої гроші чесною працею, і частину з них інвестує в освіту та громадський активізм, зокрема є одним з меценатів програми Ukrainian Emerging Leaders у Стенфордському університеті. Славко нагадав, що зараз і сам навчається в Стенфорді, "вивчаючи процеси створення інституцій, державотворення, економіки, права". "І роблю я зовсім не для того, як комусь мариться, "щоб вивчитись на президента", а для того, щоб мати змогу предметно ставити запитання та ставити кваліфіковані вимоги представникам влади", – сказав Вакарчук.

 

Святослав розповів, що після Революції гідності пообіцяв собі "ніколи, за жодних обставин не стояти осторонь процесів, які відбуваються в Україні". Хоча хотів би, "щоб рівень політичної культури, розвиненість інституцій, державний апарат в Україні дозволяли мені взагалі не думати ні про що, крім творчості".

 

Вакарчук вважає, що в Україні серед трьох стовпів, на котрих стоїть кожна європейська заможна держава – верховенство права, якісний державний апарат, демократія – два вже "прогнили наскрізь" (правовладдя і держапарат), а ще одним – інститутом демократичних виборів – в Україні маніпулюють.

 

Меценат програми Ukrainian Emerging Leaders закликав українців брати на себе відповідальність за долю держави. Вакарчук також виголосив перед політиками перелік із десяти пунктів, котрі слід впровадити для якісних змін у державі.

 

Першим пунктом Святослав назвав створення незалежного Антикорупційного суду. "Він мусить бути створений негайно і з'явитися вже зараз. Це треба зробити рішуче і впевнено, без зволікань", – наполягає Вакарчук.

 

По-друге, Святослав наголосив на потребі провести виборчу реформу – і не лише запровадити "відкриті списки", а й сформувати новий склад Центральної виборчої комісії, а також обмежити використання візуальної виборчої реклами. "Треба зменшити роль олігархів і взагалі великих грошей на виборах", – наполягає Вакарчук.

 

"Третє – треба провести справжню ефективну реформу державної служби. Державне управління треба зробити більш гнучким, ефективним, якісним і сучасним. А головне – треба сформувати нову генерацію генерацію чиновників, створивши умови для залучення до державної служби молодих енергійних освічених патріотів", – зазначив Святослав.

 

Вакарчук також закликав реформувати Службу безпеки України, аби вона перетворилася з інструменту утисків бізнесу на "разючу зброю" проти тих, хто реально підриває безпеку та незалежність держави.

 

П'ятим пунктом Вакарчук вважає початок ефективної приватизації. "Ті державні підприємства, які є неефективними, які є розсадником корупції і гальмують розвиток нашої країни, треба негайно роздержавити", – пропонує лідер "ОЕ".

 

Святослав вважає конче потрібним, щоб в Україні відмовилися від "політичного лобізму" і політики "оцих тіньових схем, домовленостей". "Саме ці речі – а ніяким чином не приватизація землі чи медична чи освітня реформа – роблять 99% наших громадян біднішими", – упевнений Вакарчук.

 

По-сьоме, українські політики мають змінити правила поведінки, зокрема "стати простішими і доступнішими", провадити скромніший спосіб життя.

 

По-восьме, Вакарчук закликав прищепити принцип політичної відповідальності. "Політикам треба навчитися виконувати власні обіцянки. А тоді, коли виконати їх неможливо, чітко і ясно пояснювати, чому так сталося, а також окреслювати шляхи, як ці обіцянки в майбутньому можуть бути виконані", – зазначив співак.

 

Прозорість комунікації Вакарчук виділяє в окремий, дев'ятий, пункт. "Кожен крок політика мусить мати чітке, логічне і, головне, правдиве пояснення. Не треба тримати нас за ідіотів, не треба цих всіх схем, "тьорок", темників. Це все заставляє політиків брехати і підривати довіру. Головна стратегія для будь-якої влади – говорити правду", – наполягає Вакарчук.

 

"Десяте, можливо, найважливіше – публічно окреслити межі дозволеного. Є речі, які мають бути непорушними. Ніхто, ніколи, ні за яких обставин не може порушувати ці принципи. Перелік цих принципів, чи табу, має бути сформований і оприлюднений", – запропонував Вакарчук.

 

Святослав повторив своє запевнення в тому, що він не має жодних амбіцій, і сказав, що охоче підтримає того політика чи партію, "які спроможуться виконати ці десять пунктів" – натомість він ніколи не підтримає того, "хто не спроможеться виконати хоча б одного з них".

 

"До найближчих виборів іще півтора року, – звернувся до політиків Вакарчук. – У вас є час почати ці необхідні реформи і здійснити необхідні кроки. В вас є час виборцям довести, що ви любите цю країну. Час дійсно ще є, але його залишається все менше, і годинник цокає".

 

11.12.2017