Зураб Аласанія звинуватив уряд у недофінансуванні НСТУ наполовину.

 

Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія заявив про те, що Кабінет Міністрів та Верховна Рада недофінансували НСТУ наполовину й значно відійшли від норм, передбачених бюджетним законодавством.

 

Про це Аласанія написав на своїй сторінці у Facebook.

 

З його слів, у бюджеті-2018 суттєвого урізання бюджетів зазнали тільки дві інституції – НСТУ та Національне антикорупційне бюро.

 

"Силову атаку на НАБУ тимчасово припинено; фінансова атака на НСТУ закінчилась прийняттям бюджету України на 2018 рік, де фінансування НСТУ зрізано наполовину проти законного", – прокоментував Аласанія.

 

"Так, НСТУ поки що не настільки на вістрі суспільної уваги. Так, канали НСТУ мовлять не гучно і не скандально. Так, важливість реформи старої системи державного, що просувається повільно, але невпинно, – не настільки очевидна країні зараз. І навіть розуміння необхідності існування суспільного мовника в країні поки що немає, ані в “елітах”, ані у громадян... Але реформи не може і не має бути зупинено. І не буде", – відрубав Зураб.

 

Як пише видання "Детектор медіа", у прийнятому Верховною Радою бюджеті на діяльність Національної суспільної телерадіокомпанії передбачено 776 млн грн, що вдвічі менше, ніж передбачає закон "Про суспільне телебачення та радіомовлення України". У ст. 14 цього закону йдеться про те, що держава забезпечує фінансування НСТУ у розмірі не менш як 0,2% видатків загального фонду бюджету України за попередній рік – у 2018 році ця сума мала становити 1,534 млрд грн.

 

Іще 6 грудня посли 20 країн Європи та США, які перебувають із дипломатичною місією в Україні, звернулися з листом до уряду України, Верховної Ради України, голів депутатських фракцій та груп щодо належного фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

4 грудня Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради доопрацьований до другого читання проект закону про державний бюджет на 2018 рік. На суспільне мовлення уряд пропонував виділити 990 млн грн – на 213,5 млн грн більше, ніж пропонував у проекті до першого читання. Водночас, у остаточній редакції бюджету таки залишилися ті самі 776 млн грн.

 

08.12.2017