Розповідь про Теребовлю перемогла у конкурсі «Новела по-українськи».

 

Новела про Теребовлю перемогла в конкурсі «Новела по-українськи». Текст «Фелішберто» про своє місто написав 29-річний Назарій Заноз, передає Gazeta.ua.

 

Його новела стала найкращою з-поміж 300, за що автор отримє винагороду у 5 тис. грн.

 

Редакційне журі тричі прочитало твори і обрало 30 фіналістів, з них – 15 суперфіналістів.

 

У суперфіналі новели оцінювало професійне журі. До нього увій­шли Павло Вольвач, Віталій Жежера, Василь Махно, Василь Карп'юк, Андрій Кокотюха, Лілія Шутяк, Оксана Щур. Кожній новелі вони ставили від 1 до 10 балів. Переможця визначили за сумою балів. Переможець конкурсу відірвався вперед на 4 бали за загальною сумою. Йому поставили найвищі оцінки четверо суддів.

 

Новела «Фелішберто» про Теребовлю Назарія Заноза отримала 54 бали.

 

«Йому 17, і він біжить. Герой на ім'я Фелішберто втікає від зграї сільських хлопців, які хочуть його побити. "Хоча, звісно, ніякий він не Фелішберто. Звідки в Теребовлі на Зазамчу взятися якомусь Фелішберто?" Та чи допоможе героєві відірватися від переслідувачів знання міста? Хлопець охоче втік би й і з самої Теребовлі, "якби не ця клята прекрасна Марія"», – ідеться в анотації.

 

«Оригінальний задум, не затяганий соціальний мотив – маємо не так багато художньої прози про українсько-італійське «пограниччя». Тривіальність дій героїв компенсується іронією, що пронизує твір: читачеві смішно, а отже, він не встигає знудитися», – пише про новелу учасниця журі Оксана Щур.

 

На другому місці – «Бумеранг» Ігоря Стамбола про Мелітополь, на третьому – «Недільний тато» Михайла Мишкала (Майкла) про Львів.

 

Також до п’ятірки найкращих увійшли «Найбільша згадка людства» Владислава Івченка про Суми, «Камиш» Влада Лукащука про Київ  та «Про котиків і політику» Алли Мелентьєвої (Київ), що розділили 4-те місце.

 

5-те місце розділили «На набережній Амстердама» Марка Каламара про Луганськ, «Першим трамваєм» Віктора Лукіна про Дніпро і «Службовий роман» Дарини Попіль про Київ.

08.12.2017