Британські правоохоронці запобігли атентату на прем’єрку.

Терористи планували вчинити бомбовий замах просто на Даунінґ-стріт.

 

 

Британська служба контррозвідки MI5 запобігла ісламістському замаху на прем'єр-міністра країни Терезу Мей (Theresa May). Про це в ніч на середу, 6 грудня, повідомив телеканал Sky News з покликом на власні джерела. Згодом інформацію підтвердила і британська газета The Times.

 

За версією слідства, атаку з використанням вибухового пристрою мав здійснити джихадист-смертник. Терористи планували викликати паніку в офіційній резиденції очільниці британського уряду на Даунінґ-стріт, після чого здійснити напад на саму Терезу Мей. Про серйозність їхніх намірів, зокрема, свідчить те, що генеральний директор MI5 Ендрю Паркер (Andrew Parker) поінформував про результати розслідування членів кабінету міністрів.

 

Минулого тижня в ході спецоперації правоохоронних органів ймовірні злочинці були затримані. Ними виявилися уродженці Лондона і Бірмінгема. У середу, 6 грудня, вони повинні постати перед магістратським судом Вестмінстера, де їм офіційно висунуть звинувачення.

 

За останні чотири роки британські спецслужби зуміли запобігти двом десяткам терактів ісламістів. З них сім потенційних атак – тільки за останні сім місяців, повідомив в жовтні керівник MI5. Ендрю Паркер поскаржився також, що сучасні терористичні атаки відбуваються доволі швидко – проміжок часу між плануванням і реалізацією теракту може становити лише декілька днів.

 

Нагадаємо, що цьогоріч в Об’єднаному Королівстві було скоєно п'ять терактів, внаслідок яких загинуло 35 осіб. Чотири рази метою терористів ставав Лондон і один раз – Манчестер.

06.12.2017