Луценко заявив, що протести Саакашвілі фінансував Курченко.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що лідер партії “Рух нових сил” Міхеїл Саакашвілі проводив акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні і перебував у змові з представниками режиму Януковича, а власне – зі Сергієм Курченком.

 

Про це Луценко заявив під час екстреної прес-конференції в Києві, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Сьогодні я оприлюднюю першу частину операції Служби безпеки України та Генеральної прокуратури щодо зриву плану реваншу прокремлівських сил в Україні", – сказав Луценко.

 

З його слів, це стосується співпраці низки політиків, "у першу чергу Саакашвілі з членами організованого злочинного угруповання Януковича, в першу чергу Сергія Курченка, за гроші яких Саакашвілі та наближені до нього особи проводили фінансування ініційованих ними акцій протесту, метою яких було захоплення державної влади в Україні і сприяння членам злочинного угруповання Януковича-Курченка у зупиненні їхнього кримінального переслідування та відновлення контролю над активами, які вони придбали в свій час в Україні в кримінальний спосіб", – відрубав Луценко.

 

"Встановлено, що особа, наближена до Саакашвілі, а саме громадянин України Северіон Дангадзе, за узгодженням із самим Саакашвілі звернувся через довірену особу до Сергія Курченка, що переховується від переслідування українських правоохоронних органів у Москві, з пропозицією фінансування діяльності Саакашвілі в обмін на інтереси членів організованого злочинного угруповання. Ми зафіксували отримання з російського боку оточенням Саакашвілі близько півмільйона доларів США, приблизно половину суми було вручено Северіону Дангадзе під контролем українських спецслужб, тобто з переписуванням номерів купюр і фіксацію самої передачі", – повідомив Луценко.

 

Генпрокурор додав, що з правоохоронними органами співпрацювали декілька українців, які перебували на території Москви; вони дали закриті свідчення в рамках цієї кримінальної діяльності.

 

Як повідомила "Українська правда", Юрій Луценко під час брифінгу оприлюднив запис розмови між особами, котрі нібито є Міхеїлом Саакашвілі і Сергієм Курченком. Генпрокурор сказав, що у Саакашвілі був телефон для зв’язку з Курченком.

 

На записі олігарх заявляє, що має інтереси в Україні й цікавиться, через яких осіб він міг би комунікувати із Міхеїлом.

 

 

Як писав Z, Міхеїла Саакашвілі затримали у вівторок близько 9:00 на даху будинку на вулиці Костьольній, де він переховувався від облави поліції та працівників СБУ. Саакашвілі звертався до журналістів з закликом не дозволити його депортації до Грузії і сказав, що воліє стрибнути вниз, аніж здатися силовикам.

 

Наразі автомобіль, у якому перебуває Міхеїл, блокують його прибічники. На вулиці Трьохсвятительській при спуску до Європейської площі спалахують сутички між прибічниками Саакашвілі та поліцією.

 

Служба безпеки України повідомила, що Міхеїла Саакашвілі затримали у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 Кримінального кодексу України.

 

Стаття 256 Кримінального кодексу передбачає відповідальність за сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності. У частині 1 йдеться: "Заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності шляхом надання приміщень, сховищ, транспортних засобів, інформації, документів, технічних пристроїв, грошей, цінних паперів, а також заздалегідь не обіцяне здійснення інших дій щодо створення умов, які сприяють їхній злочинній діяльності, – караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років".

 

05.12.2017