Вбито  екс-президента Ємену.

Алі Абдалла Салех загинув внаслідок атентату на півдні Сани, столиці країни.

 

 

Про смерть 75-річного Салеха спершу повідомив представник хуситів, об'єднаних в рух «Ансар Аллах». Потім його смерть офіційно підтвердили представники міністерства внутрішніх справ і Народного конгресу, лідером якого був Алі Абдалла Салех.

 

За цими даними, екс-глава Ємену був убитий при спробі втекти зі Сани до Саудівської Аравії. Інформаційна аґенція Al Arabiya повідомляє, що колишнього президента Ємену убив снайпер, котрий влучив тому в голову.

 

Алі Абдалла Салех обіймав посаду президента Північного Ємену з 1978 до 1990 року. А після об'єднання Єменської Арабської Республіки з Народною Демократичною Республікою Ємен в 1990 році він був обраний головою президентської ради. Через чотири роки парламент призначив Салеха президентом Єменської Республіки.  Він очолював Ємен в період з 1994 до 2012 рік.

 

У 2012 році Салех був зміщений з посади внаслідок народних заворушень і політичного тиску. Та все ж він продовжував брати участь в управлінні країною, сформувавши альянс з хуситів, яких підтримує Іран.

 

До минулого тижня прихильники Салеха воювали разом з хуситами проти чинного єменського президента Абдраббуха Мансура Хаді. Але тривала політична напруженість і суперечки про приналежність головної мечеті в контрольованій повстанцями Сані призвели минулої середи до збройних сутичок між колишніми союзниками. У них загинули 125 людей і близько 240 були поранені.

04.12.2017