Андрій Садовий розповів про допит в СБУ.

 

Сьогодні, 4 грудня, міський голова Львова Андрій Садовий був на допиті в СБУ – через мапу, що спричинила скандал з ініціативи голови ЛОДА Олега Синютки. Потому він розповів подробиці, інформує прес-служба ЛМР.

 

«Під час першої панельної дискусії (Безпекового форму, – Ред.), яку модерувала Мирослава Гонгадзе, була візуалізація з Європейського центру міжнародних відносин – була позначена карта, яка комусь сподобалася, а комусь не сподобалася. І, власне, на основі цього було відкрите кримінальне провадження, і сьогодні я мав спілкування зі слідчими. Створена слідчо-оперативна група у складі п’яти працівників СБУ, які мають вивчати це питання.

 

Це перший раз на моїй пам’яті в історії України, коли відкривається кримінальне провадження за фактом розміщення на європейському сайті тієї чи іншої продукції.

 

Мене питали, хто був серед учасників форуму, я їм розповів, надав їм програму форуму, передав, власне, ту статтю, яка викликала інтерес, розказав про ряд своїх зустрічей, і вони це все записали. Напевно, будуть опитувати інших учасників форуму, спікерів. 

 

Відкривати кримінальні провадження за фактом розміщення статей на європейських сайтах – такого в нашій країні ще не було. Іде панельна дискусія, приїхали учасники світового рівня, у ролі ілюстрації агресії Росії показують європейське бачення, що Росія реально окупувала частину Молдови, частину Грузії, частину України, і наша Служба безпеки відкриває кримінальне провадження зи цим фактом. Це складно мені пояснити», – сказав Андрій Садовий.

 

Він додав, що завтра на допити мають іти працівники «Інституту міста», що був співорганізатором безпекового форуму.

 

«Насправді ця стаття, яку я порекомендував прочитати і працівникам СБУ, є достатньо об’єктивна, проукраїнська. Вона показує, що Росія системно займається агресією, окуповує території. І одим із завдань форуму було скоординувати подальші дії: що чекає Європу, що чекає світ.

 

Бо ви собі уявляєте, учасники форуму приїжджають з цілого світу підтримати Україну, а їм тут – кримінальну справу. Це шок. Це є насправді удар і в сторону керівництва держави, і в сторону Служби безпеки України. Хто це закрутив – мені важко сказати», – додав міський голова Львова.

04.12.2017